Richard Plugge na drama André Drege: 'Je moet dit als een business bekijken, omdat dit over levens gaat'

Richard Plugge, CEO van Visma | LAB, roept na het trieste overlijden van de Noorse wielrenner op tot actie. 

Richard Plugge

De wielerwereld kreeg zaterdag een nieuwe schok te verwerken toen het droevige nieuws naar buiten kwam dat de Noorse wielrenner André Drege was overleden na een val in de Ronde van Oostenrijk. Richard Plugge sprak met Het Nieuwsblad over het drama en riep (opnieuw) op tot snelle maatregelen.

Veilig vallen

"Het is heel triest", reageert de CEO van Team Visma | Lease a Bike. "We willen niet dat iemand van de wielerfamilie achterblijft op het asfalt en overlijdt. Onze condoleances aan zijn familie en team."

"Het laat opnieuw zien dat er iets moet gebeuren", gaat Plugge verder. "Wielrennen is gevaarlijk en dat zal altijd zo blijven, maar we moeten nu kijken hoe we veilig kunnen vallen."

De Nederlander trekt, zoals wel vaker, de vergelijking met de Formule 1 en de MotoGP. "Daar kan je wel veilig vallen", aldus Plugge. "Daar moet veel meer haast mee gemaakt worden en daar moeten we geen politiek proces van maken."

Concrete ideeën

Nadat Plugge werd gevraagd naar concrete ideeën om drama's zoals die van André Drege te voorkomen, antwoordde hij: "Er zijn talloze ideeën. We moeten vooral een professionele organisatie hebben die daarop ingrijpt."

"Niet een politieke organisatie, wat SafeR dreigt te worden", doelt Plugge op de organisatie die ervoor moet zorgen dat het aantal zware valpartijen in de wielersport aanzienlijk verminderd.

"Je moet dit als een business bekijken", is Plugge van mening. "Omdat dit over levens gaat en over de gezondheid van de renners. Vervolgens ook over het imago van de sport." De grote baas van Visma | LAB noemt dat laatste het minst belangrijk, "maar toch wel belangrijk als bedrijfstak."

Plugge noemt Boplan, de leverancier van veiligheidsmiddelen in wedstrijden van Flanders Classics (o.a. Ronde van Vlaanderen en vanaf 2025 de Amstel Gold Race). "Zij hebben geweldige oplossingen", vindt Plugge. "Ik zie ze hier (in de Tour) niet, terwijl ze die gratis aanbieden."

"Er zijn meer dingen te halen en te bereiken met elkaar als we hier op een andere manier naar gaan kijken. Maar laten we nu vooral stilstaan bij die jongen, want dat is op dit moment het allerbelangrijkste", uit Plugge zijn steunbetuiging.