Jan Ullrich gaat tijdens de Tour (even) aan de slag als analist bij Eurosport

De voormalige Tourwinnaar wil zijn ervaringen en expertise delen met wielerliefhebbers.

Ullrich

Jan Ullrich gaat tijdens de komende Ronde van Frankrijk aan de slag bij Eurosport Duitsland. De inmiddels 50-jarige Duitser zal in de wielertalkshow Velo Club, dat na elke etappe wordt uitgezonden vanuit een studio in München, zijn licht laten schijnen op de vierde en vijfde etappe.

Tijdens de vierde etappe trekt het peloton van het Italiaanse Pinerolo naar het Franse Valloire. Het is een zware bergetappe waarbij onder meer Col du Galibier wordt beklommen. De vijfde etappe is een relatief vlakke rit van Saint-Jean-de-Maurienne naar Saint Vulbas.

Tourwinnaar 1997

Ullrich won zelf ooit de Tour en eindigde maar liefst vijf keer tweede in het eindklassement. "De Tour de France heeft mijn leven gevormd en gedomineerd, met al zijn ups en down, en zal me mijn hele leven blijven vergezellen", vertelt Ullrich.

"Wielrennen is nog steeds mijn grote liefde. Ik wil iets terug geven en mijn ervaringen delen. Daarom kijk ik ernaar uit om mijn decennia aan expertise naar Velo Club te brengen en om de speciale etappe over de Galibier voor wielerfans van Eurosport te analyseren."

Terug op rechte pad

Na zijn professionele wielercarrière ging Ullrich door een diep dal. Hij raakte verslaafd aan alcohol en drugs en kwam enkele keren in aanraking met justitie. "Ik nam massa’s cocaïne en dronk whisky als water. Ik heb op de rand van de dood gebalanceerd", zei hij daar onlangs over.

Intussen heeft 'Der Kaiser' zijn leven weer op de rails. Zijn voormalige rivaal Lance Armstrong speelde daarin een cruciale rol. Ullrich is bezig met allerlei projecten en opende onlangs zijn eigen wielermuseum in Bad Dürrheim.