Teambaas Mauro Gianetti over Giro-winst Pogacar: 'Zo vlot ging dat niet hoor'

Voor ons tv-kijkers zag het eruit alsof Tadej Pogacar de Giro met twee vingers in de neus won. Volgens Mauro Gianetti zit dat anders. De Ziwtser laat zich ook uit over Jonas Vingegaard. 

mauro gianetti

Terwijl alle andere Tour-pretendenten óf druk werken aan hun herstel (Jonas Vingegaard) óf koersritme opdeden in de Dauphiné (Roglic en Evenepoel) bereidt Tadej Pogacar zich op hoogte voor op de Tour. Hij is door de (ietwat) gemankeerde voorbereiding van de anderen de grote favoriet voor de Ronde van Frankrijk.

Gianetti nuanceert

Zijn Zwitserse teambaas Mauro Gianetti nuanceert de grote favorietenrol van zij poulain toch even. De Giro-zege van Pogacar zag er op tv weliswaar heel makkelijk uit; hij leek niet echt (lang) in het rood te moeten rijden om het roze veilig te stellen. Dat beeld nuanceert Gianetti - of hij werpt een mooi rookgordijn op natuurlijk...

"Zo vlot ging dat niet, hoor. Dat is het probleem van Tadej: op tv ziet het er voor hem altijd bijzonder makkelijk uit, maar binnen de ploeg weten wij beter. Zowel fysiek als mentaal had de Giro best veel van hem gevraagd", zegt hij tegen Het Nieuwsblad.

Betere vorm dan vorig jaar (en beter dan ooit)

Toch kan Gianetti niet ontkennen dat Pogacar beter in zijn doen zal zijn dan vorig jaar in de Tour. De Sloveen kende toen een gebrekkige voorbereiding.

"We kennen allemaal het verhaal van vorig jaar: zijn val in Luik, zijn breukje aan de pols… Het niveau in het wielrennen is zo hoog dat wie niet honderd procent zijn voorbereiding kan afwerken, daar een prijs voor betaalt. Toen was Tadej niet in perfecte vorm. Dat gaat hij nu wel zijn", waarschuwt hij de concurrentie.

Gianetti ziet zelfs dat zij kopman nog ieder jaar groeit. "Ook voor mij is dit de beste Pogacar die ik ooit gezien heb. Vorig jaar was een speciaal jaar, met die crash, maar sindsdien is hij opnieuw gegroeid. Dat zie je ook aan zijn data. Niet dat die gigantisch veel beter zijn vergeleken met de voorbije jaren, maar ze gaan er nog altijd op vooruit."

Vingegaard

De concurrentie in de Tour zal bestaan uit Primoz Roglic en Remco Evenepoel, maar ook uit tweevoudig Tourwinnaar Jonas Vingegaard, denkt Gianetti. De Deen viel hard in de Ronde van het Baskenland en hield daar flinke blessures aan over. "Intussen is hij wel op hoogtestage en vang ik overal op dat hij al weken keihard werkt", werpt Gianetti tegen.

Hij vervolgt. "Ik ben er zeker van dat Jonas aan de start van de Tour zal staan. In topvorm. En zelfs als hij bij de start maar voor 95 procent klaar is, zegt dat niet veel. Jonas is het type dat groeit in de Tour. Zeker in deze Tour, met die loodzware laatste week, is dat niet onoverkomelijk.