Niet alleen Visma geplaagd: (voorlopige) Tourselectie Lidl-Trek bijna allemaal in lappenmand

Bij Visma | Lease a Bike kennen ze veel tegenslag, maar bij Lidl-Trek is het misschien nog wel meer kommer en kwel. We zetten op een rijtje wie er allemaal in de lappenmand zitten. 

zoontje scott van edward theuns in lidl-trek shirt

Bij Visma | Lease a Bike is het eigenlijk sinds Parijs-Nice alsof de pechduivel ze achterna zit. Kopmannen Wout van Aert en Jonas Vingegaard vielen hard in respectievelijk Dwars Door Vlaanderen en de Ronde van Baskenland. Die eerste moest z'n planning helemaal omgooien en van die laatste is het officieel nog steeds niet zeker of hij überhaupt zal starten in de Tour.

Huilen met de pet op bij Lidl-Trek

Maar Visma | Lease a Bike is niet de enige ploeg die te kampen heeft met veel blessures en ziektes. Bij een andere topploeg, Lidl-Trek, is het de laatste weken namelijk ook huilen met de pet op.

De ploeg met een Amerikaanse licentie heeft op papier een ijzersterke Tourploeg met voor de sprints en het groen Mads Pedersen en als kopman Tao Geoghegan Hart, en ook Giulio Ciccone is een naam om rekening mee te houden.

Met Pedersen is niks aan de hand. De Deen won de eerste etappe van de Dauphiné en reed die voorbereidingskoers, waar verder weinig te halen was voor snelle mannen, ook gewoon uit. Maar de andere twee speerpunten kenden veel tegenslagen.

Vooral Geoghegan Hart kreeg het zwaar te verduren. De Brit die dit seizoen met goede moed begon na een lange revalidatie vanwege een zware crash in de Giro van 2023 reed de Dauphiné niet uit. In de vijfde etappe lag hij bij de zware val erbij en uiteindelijk gaf hij in de zevende etappe op.

Dat was niet het zwaarste euvel, want Geoghegan Hart kreeg eenmaal thuis in Andorra te maken met een Covid-besmetting. "Ik testte vijf dagen lang positief en kon niet fietsen. Ik was superziek. Ik dacht dat covid wel een beetje achter ons lag, maar jammer genoeg is dat niet zo", zei hij.

Ciccone kon de Dauphiné wel finishen, maar kreeg daarna ook te kampen met een virus waardoor ook hij niet kon trainen. De Italiaan hoopt er weer te staan bij de nationale kampioenschappen, laat hij weten via Instagram.

Nederlanders en andere Tourkandidaten

In de Dauphiné kwamen ook lead-outs voor Pedersen Alex Kirsch en Ryan Gibbons hard ten val. Net als alleskunner Toms Skujins, die aan een zeer sterk seizoen bezig is. De drie, normaal gezien bijna zeker van de Tour, reden de Dauphiné niet uit.

Dat deed Bauke Mollema ook niet met de Ronde van Zwitserland. De Groninger verliet de koers met een 'zere keel en totaal geen kracht in de benen', schreef hij op Instagram. Sam Oomen reed de Ronde van Zwitserland wel uit. Hij werd er 36ste. Niet fantastisch, maar door al het blessureleed kan hij misschien wel starten in de Tour nu. En anders kan Lidl-Trek misschien Lidl Theuns - echte naam Scott - het zoontje van Edward Theuns nog inzetten... (zie foto)