Interview | Jasper Philipsen: 'Ik heb Mathieu zelden gespannen gezien'

We spraken Jasper Philipsen uitegebreid. Over hoe mentaal zwaar het is om te strijden voor groen, maar vooral over z'n band met Mathieu van der Poel. 

mathieu van der poel en jasper philipsen naast elkaar

Onze superdikke Tourspecial ligt in de winkel (hier bestel je online!) En deze editie is extra speciaal, want niemand minder dan Roxane Knetemann is onze gasthoofdredactrice. Samen met haar presenteren we vol trots uiteraard alles wat je moet weten over het parkoers. De gids staat ook boordenvol met interviews en reportages met/over iedereen die ertoe doet in de Tour de France (Femmes).

Van der Poel belangrijk voor Philipsen

We spraken onder meer met Jasper Philipsen, die afgelopen week in de Baloise Belgium Tour een rit won, maar ook twee keer z'n meerdere moest erkennen in Tim Merlier. Voor Philipsen is de Tour straks het hoofddoel en daarin rijdt hij weer zij aan zij met ploegmaat Mathieu van der Poel. Wij spraken de Belg uitgebreid in ons magazine en kwamen uiteraard ook te spreken over de tandem met MVDP.

Het gaat over zijn toekomst en wij stelden dat hij sowieso nergens anders een ploegmaat als Mathieu van der Poel zal treffen. "Mathieu is natuurlijk heel belangrijk voor mij. Die samenwerking heeft de laatste jaren veel succes opgeleverd en ik geloof ook dat we heel compatibel zijn aan mekaar. We hebben het in en naast de koers ook leuk samen. Mathieu heeft zich al veel langer verbonden aan de ploeg, dus als ik ervoor kies van ploeg te veranderen, zou dat betekenen dat ik een belangrijke ploegmaat verlies."

Hoe gaat dat dan? Probeert Van der Poel de Belg ook over te halen om te blijven? "Dat niet. Hij zou het wel leuk vinden als ik zou blijven. Maar hij beseft ook dat dat een keuze is die elke renner zelf moet maken. Het is zeker niet zo dat hij druk op me uitoefent om te blijven."

Mathieu zelden gespannen

Over druk gesproken... Philipsen vertelt ook mooi hoe Mathieu van der Poel daarmee om gaat. "Ik heb Mathieu nog maar zelden gespannen gezien. De laatste jaren verloopt alles vrij goed voor hem en hij neemt het ook zoals het komt. Van nervositeit is er bij hem niet veel te merken, vind ik."

Maar Philipsen weet ook dat het heus niet altijd rozengeur en maneschijn is bij Van der Poel. Hij vertelt over die mindere periodes.

"Ik heb natuurlijk ook zijn moeilijkere periode meegemaakt. In de Tour van twee jaar geleden draaide het voor geen meter voor Mathieu. Het voorval op het WK in Australië en zijn rugproblemen na de val op de Spelen. Het is heus niet allemaal van een leien dakje gelopen voor hem en toen merkte ik wel dat hij niet goed in z’n vel zit. Maar daar is momenteel gelukkig geen sprake van.”

Groen

Philipsen zelf heeft zijn zinnen ook in deze Tour weer op het groen gezet. "Zeker weten. In mijn ogen is dat het hoogste dat je als sprinter kunt bereiken. Dus dat is een absoluut hoofddoel hoewel ik ook weet dat alles dan moet meezitten. Je mag nergens punten laten liggen of gedeklasseerd worden."

Mentaal is dat ook best een lastige opgave. "Mensen onderschatten dat. Natuurlijk zit je in een bepaalde focus, maar het heeft wel impact op je. Zeker als er decompressie is na een bepaalde overwinning. Echt lang genieten kun je dan niet, want de volgende dag moet je weer voor de punten strijden. Je moet die focus constant behouden, totdat het doel effectief behaald is."