De Cauwer heeft info over sterke Van Aert, maar: 'Hoop dat hij zich niet uit de naad moet trekken voor Vingegaard'

De Belgische analist en commentator José De Cauwer analyseert hoe het ervoor staat met Visma-Belgen Wout van Aert en Cian Uijtdebroeks.  

wout van aert bij microfoon

Over iets meer dan anderhalve week kunnen we weer drie weken naar het zalvende stemgeluid van José De Cauwer luisteren tijdens de Tour. Op Sporza zal hij samen met hoofdcommentator Renaat Schotte andermaal de beelden van commentaar voorzien. Hij blikt nu al vooruit op 'de situatie Van Aert' en blikt juist terug op Cian Uijtdebroeks, die het moeilijk had.

Van Aert

Over Van Aert vangt De Cauwer goede signalen op. Na zijn val moest de Belg in Nederlandse dienst flink revalideren. Hij maakte zijn comeback in de Tour of Norway, waar hij nog niet echt potten kon breken - al sprintte hij in de laatste rit naar een ereplaats.

Daarna trok Van Aert naar Tignes om daar op hoogtestage te gaan, met Jonas Vingegaard. Officieel is er nog niks bekend, maar het heeft er alle schijn van dat de Belg andermaal de Tour zal gaan rijden, en ook de Deense winnaar van vorig jaar op tijd hersteld en in vorm is.

Dat ving ook Jose De Cauwer op. De doorgaans goed geïnformeerde commentator vindt dat uiteraard hoopgevend, maar heeft er ook wel een disclaimer bij.

"Ik lees tussen de lijnen door dat hij in orde zal zijn om de Tour te rijden. Dan is het afwachten wat hij daar precies zal uitrichten. Gaat hij voor groen of gaat hij enkel voor etappes? Op die manier kan hij de Tour als voorbereiding gebruiken voor de Olympische Spelen, wat het nieuwe belangrijkste doel moet worden. Ik hoop vooral dat hij zichzelf niet uit de naad gaat moeten trekken voor Vingegaard, en zichzelf op die manier vergeten", zegt hij tegen het Vlaamse Radio 1.

Uijtdebroeks

Een andere Visma-Belg komt juist uit een wedstrijdperiode. Cian Uijtdebroeks viel ziek uit in de Giro en reed recent de Ronde van Zwitserland. Dat viel flink tegen voor de jonge Belg. Volgens De Cauwer moet de ploegleiding bij Visma | Lease a Bike nu op de handrem trappen.

"Uijtdebroeks rijdt in de zogezegd beste ploeg ter wereld, maar die zitten nu in de hoek waar de klappen vallen. Ze kunnen hem niet rustig houden en gaan mee in zijn verhaal. Maar nu is het tijd om hem wat te laten stilstaan. Cian moet nu resetten. Hij wil te veel te snel doen, maar hij moet het logischer beginnen te bekijken."