Merijn Zeeman geeft update over Van Aert en Vingegaard: 'Van Aert is al een stuk verder'

Het zou kunnen dat Jonas Vingegaard straks zonder topvorm toch de Tour rijdt

Zeeman

Het is een race tegen de klok voor Visma | Lease a Bike om Jonas Vingegaard en Wout van Aert op tijd fit te krijgen voor de start van de Ronde van Frankrijk. Beide kopmannen kwamen bijna drie maanden geleden zwaar ten val, liepen ernstige blessures op en lagen een tijdje in de lappenmand.

Van Aert kon eerder dan Vingegaard de trainingen hervatten een heeft intussen ook weer in de Ronde van Noorwegen de competitie hervat. Het lijkt erop dat hij op 29 juni aan de Grand Départ in Firenze zal staan. Jonas Vingegaard is een ander verhaal.

De Deen is ook al weer een tijdje aan het trainen - hij werkt momenteel met Van Aert en Laporte een hoogtestage in Tignes af - maar Vingegaard heeft sinds zijn zware val in de Ronde van het Baskenland nog geen koers gereden. Als hij straks aan de start in Firenze, zal dat hoe dan ook niet in topvorm zijn.

'Moeilijke puzzel'

"Het is een heel moeilijke puzzel", zegt Sportief Directeur Merijn Zeeman in de podcast Cycloo Wielercafé. "We hebben ontzettend veel blessures, dus de komende week hebben we nog wel wat werk te doen om het op een rijtje te zetten."

"Wout van Aert is al een stuk verder – die heeft de Ronde van Noorwegen al gereden – maar Jonas lag natuurlijk sinds de tweede of derde dag van de Ronde van het Baskenland enorm in de kreukels. Hij is nu aan het trainen."

“En hij kan gewoon trainen natuurlijk, maar vanmiddag hebben we weer overleg met zijn directe begeleiding over waar hij nou eigenlijk staat. Want trainen is één, maar of je competitief kunt zijn in de Tour, ja dat is wel wat anders.”

Nuance

Zeeman liet onlangs nog verstaan dat Vingegaard enkel naar de Tour trekt om de gele trui te winnen, maar in de podcast nuanceerde hij die eerdere uitspraken. "Ja, dat heb ik toen twee weken na die valpartijen gezegd. Inmiddels zijn we een flinke tijd verder en zou het kunnen dat we dat nog gaan nuanceren."

"Het is niet zo dat de Tour één grote tijdrit is waar altijd de beste renner wint. Dus er zit ook nog een tactische component bij, of dat je uit de problemen kunt blijven. Dus ergens gaan we de afweging maken. We zijn nog niet zover om te zeggen dat hij gaat starten als hij podium kan rijden."

Nieuws
  • Cor Vos