🎥 Briljant! Racebaantje spelen, maar dan met kleine fietsjes (en heel hard trappen)

Je kent het nog wel, zo'n racebaan waarvan je de autootjes met een soort pistool in je hand bedient. Nou, dat kan dus ook met fietsjes en hard trappen! 

racebaantje met wielrenner

Wie heeft het vroeger niet gedaan? Bij een vriendje of misschien had je er zelf eentje op zolder staan: een racebaantje met kleine auto's die je harder en zachter kon laten rijden met een bedieningspaneel in de je hand dat nog het meest deed denken aan de trekker van een pistool.

Racebaantje voor fietsjes

We schreven harder en zachter, maar de praktijk was dat je het autootje altijd volle bak wilde laten rijden, waardoor ze binnen mum van tijd uit de bocht vlogen - terwijl je voor de loopings vaak niet hard genoeg ging en ze halverwege zonder pardon op de kop uit de lucht vielen.

Je kunt de autootjes uit zo'n racebaan ook vervangen door fietsen. Mensen die vroeger keken naar Holland Sport van Wilfried de Jong en Matthijs van Nieuwkerk kunnen zich misschien nog wel herinneren dat die aan het einde van iedere uitzending sporters een zo snel mogelijk rondje lieten rijden op een soortgelijk baantje.

Maar daar reden ze niet echt tegen elkaar. Dat is anders op het baantje dat je in het filmpje hieronder ziet. Een soort Zwift, maar dan lekker ouderwets analoog. Heel leuke beelden - en zo te zien ook behoorlijk zwaar om te doen!

Het filmpje

Van der Poel, Van Aert, Pogacar en Vingegaard tegen elkaar

In het filmpje zie je een paar Mexicaanse profs van een kleine continentale ploeg die officieel zetelt in San Marino maar veelal renners uit Midden- en Zuid-Amerika onder contract heeft. Leuk natuurlijk, maar het zou nog veel toffer zijn als we de grote matadoren uit de wielersport eens tegen elkaar zouden zien racen op deze manier.

Dus welke organisator durft het aan om geen korte proloog te organiseren, maar de renners op zo'n baantje tegen elkaar te laten strijden. Spektakel gegarandeerd. Midden op een groot plein in een stad, groot scherm erbij; wij zien het helemaal voor ons!

Pelotonpraat
  • Instagram AR ProCycling