Romain Bardet kondigt wielerafscheid aan en wordt gravelprof: 'Enorm moeilijke beslissing'

De sympathieke Fransman zwaait in het Criterium du Dauphiné 2025 het peloton uit.

Bardet

Romain Bardet (33) zet volgend seizoen een punt achter zijn wielercarrière op de weg. Dat maakte hij zelf bekend via sociale media. De Giro d'Italia wordt zijn laatste grote ronde en het Critérium du Dauphine zijn allerlaatste koers.

Bardet verlengde evenwel zijn contract bij dsm-firmenich PostNL met enkele maanden, omdat hij net als vele ex-profs wil gaan gravelen. De voormalige bergkoning in de Tour mikt op het WK Gravel dat volgend jaar in Nice plaatsvindt.

'Moeilijke beslissing'

"Het was een enorm moeilijke beslissing, want ik was niet zeker of ik nog wel wilde fietsen. Maar ik heb het gevoel dat ik nog iets kan bereiken met deze ploeg", klinkt het bij de 33-jarige Fransman.

"Dit is de gedroomde manier om mijn loopbaan af te sluiten. Ik hoop nog grote overwinningen na te jagen in 2025, vooral in de Giro, waar ik mijn nog ontbrekende ritzege wil behalen. Daarna is de Dauphiné mijn laatste wegwedstrijd, omdat het mijn favoriete koers op de kalender is."

"Daarna ga ik met enthousiasme een nieuwe uitdaging aan: gravelen met steun van de ploeg. Ik ga wereldbekermanches rijden en hoop het goed te doen op het wereldkampioenschap gravel in Nice.

Palmares

Bardet is een klimmer pur sang. Hij boekte zijn grootste successen in de Ronde van Frankrijk. In 2016 finishte hij tweede in het eindklassement na Chris Froome en voor Nairo Quintana. Verder won hij drie etappes en een bergtrui. In 2018 veroverde hij zilver op het WK in Innsbruck.

Nieuws
  • Cor Vos