Patrick Lefevere: 'Het is duidelijk: Van der Poel zijn wil is wet binnen zijn ploeg'

Mathieu van der Poel vat de Tour de France aan met zeven koersdagen. 

Poel

In Het Nieuwsblad gaat Patrick Lefevere in op de wereldkampioen zijn aanpak. "Van der Poel wilde vroeger toch net zo veel mogelijk koersen. Het is duidelijk: Van der Poel zijn wil is wet binnen zijn ploeg. En ergens terecht. Wie wint, heeft recht van spreken."

"Uiteindelijk is alles in het leven wiskunde: hoeveel kost het en hoeveel brengt het op? Ondertussen wint hij alles. Dit seizoen heeft hij zeven koersdagen. Maar daarin wint hij wel de Ronde, Roubaix en E3 Harelbeke."

Vervolgens vraagt de ploegbaas van Soudal Quick-Step zich af hoeveel het een ploeg kost dat de absolute kopman slechts zo weinig koersen rijdt. "Ik zal een diplomatisch antwoord geven: de vraag stelt zich niet, want ik heb sowieso het budget niet. Flauw? Als het over de prijzen van de toprenners gaat heb ik het gevoel dat ik niet meer mee ben."

"Serieus: ik weet niet waar ik het gehoord heb, maar blijkbaar zou Pogacar bij een perfect programma — winst in de Giro en de Tour – uitkomen op een jaarsalaris van twaalf miljoen euro. Twaalf miljoen!"

Van Aert

Ook Wout van Aert komt nog ter sprake. Uiteraard gaat het over de knechtenrol die de Belg vaak op zich neemt binnen Team Visma | Lease a Bike tijdens vooral de Tour de France. Lefevere: "Ik verschiet er soms van dat zelfs hele goede coureurs voor een ander vaak wat meer kunnen dan voor zichzelf."

Dat komt volgens Lefevere doordat het kopmanschap een heel ander gevoel geeft. "Zeker omdat Van Aert niet ongevoelig is voor druk. Toen hij zich vorig jaar omdraaide in E3 Harelbeke met ‘Ik moet just niks’ wist ik dat hij nerveus was."