EF Education openbaart Tourselectie met ambitieuze debutant Marijn van den Berg: 'Er zijn een aantal ritten die me liggen'

Het Amerikaanse EF Education - EasyPost stuurt een vrijbuitersploeg naar de Ronde van Frankijk, inclusief sterke sprinter Marijn van den Berg.

Marijn van den Berg

Het ijzersterke seizoen van Marijn van den Berg wordt beloond met een debuut in de Tour de France. De 24-jarige sterke sprinter rijdt namens EF Education - EasyPost de Franse ronde. Hij maakt deel uit van een selectie die verder uit veelal uit klimmers en aanvallers bestaat.

Altijd van gedroomd

Eerder dit jaar spraken wij Van den Berg al over zijn droom om de Tour de rijden. Nu komt die droom dus uit.Het rijden van de Tour is iets waar Van den Berg altijd van gedroomd heeft. "Toen ik jong was gingen we vaak naar Frankrijk op vakantie om de Tour de bekijken", zegt de renner uit De Meern op de website van EF Education. "Ik vond het als kind geweldig om te zien en het is super speciaal om er nu zelf deel van uit te maken."

De 24-jarige Nederlander is aan een geweldig seizoen bezig. Hij won al een rit in de Ronde van Catelonië en twee ritten en het eindklassement van de Franse rittenkoers Pays de la Loire Tour. Ook was hij bijzonder dicht bij de overwinning in de Brabantse Pijl, waar hij zijn solo in de slotkilometer zag stranden. Een paar dagen later werd hij elfde in de Amstel Gold Race. Zondag werd hij nog achtste op het NK en nu wacht dus de Tour de France.

"Voor mij persoonlijk zijn er een paar ritten die me liggen, dus daar ga ik me zeker op focussen", spreekt Van den Berg ambitieus. "Daarnaast ga ik de andere jongens helpen om hen in de best mogelijke positie te brengen om ook voor etappezeges te gaan. Ik hoop dat we een paar etappes kunnen winnen met de ploeg."

Vrijbuitersploeg

Het winnen van één of meer etappes is het hoofddoel van EF Education in de Tour. De Amerikaanse ploeg stuurt naast Van den Berg een sterke vrijbuitersploeg naar de Franse ronde. Onder hen ook Richard Carapaz, die dit jaar op voorhand een klassement al lijkt uit te sluiten. "Na mijn valpartij in de Ronde van Zwitserland werd ik ziek, dus mijn vorm zal pas later komen", verklaart de 31-jarige Ecuadoriaan op de teamwebsite.

Naast Carapaz beschikt EF over nog veel meer klinkende namen met het oog op etappezeges. Neem rasaanvallers Neilsen Powless en Alberto Bettiol. Laatstgenoemde soleerde zondag nog naar de nationale titel op het Italiaans kampioenschap.

Naast Van den Berg mag ook Ben Healy zijn Tourdebuut maken. De 23-jarige Ier haalde onlangs in de Ronde van Slovenië weer eens uit met een geweldige solo en is dus in orde. Ook Amerikaans wegkampioen Sean Quinn (24) rijdt zijn eerste Tour.

Verder zien we op de bij EF ook nog Rui Costa bij de selectie. Hij werd zondag op zijn 37e nog 'eventjes' Portugees kampioen op de weg. Om de selectie compleet te maken noemen we tijdrijder en aanvaller Stefan Bissegger.