Astana jaagt met deze ploeg op recordzege van Mark Cavendish in de Tour de France

Het Kazachse Astana zet alles op alles om de 35e ritzege in de Tour van Mark Cavendish binnen te slepen.

Astana Mark Cavendish

Deze week heeft ook Astana Qazachstan Team haar selectie voor de komende Ronde van Frankrijk wereldkundig gemaakt. De ploeg van Alexandre Vinokourov heeft een frame gebouwd rondom sprinter Mark Cavendish, die onlangs tot Sir werd geridderd.

Recordjacht

Het absolute hoofddoel van Astana is natuurlijk die ene, heel belangrijke, ritzege voor Mark Cavendish. De 39-jarige Brit kan zijn 35e Touretappe winnen en en wordt daarmee alleenrecordhouder. Momenteel deelt hij het record van 34 etappeoverwinningen met Eddy Merckx.

Om dit doel te bereiken haalde de Kazachse formatie in de winter Michael Mørkøv naar de ploeg. De Deense sprintaantrekker, die even oud is als Cav, begeleidde zijn sprintkopman in 2021 ook al naar vier ritzeges in de Tour. Dat was toen in het shirt van Deceuninck - QuickStep.

Verder zal de sprinttrein van Cavendish bestaan uit Davide Ballerini en de Nederlander Cees Bol. Hem vroegen we na afloop van het NK naar het geloof binnen de ploeg in hun kopman, ondanks zijn relatief hoge leeftijd. "We geloven in hem, hij is ertoe in staat", antwoordde Bol.

Algemeen klassement

Naast het plan-Cavendish wed Astana nog op een ander paard, namelijk Alexey Lutsenko. De veelzijdige Kazach lijkt opnieuw op een goed klassement mikken in de Tour de France. In 2021 werd hij er zevende, om een jaar later als nummer acht Parijs binnen te rijden. Vorig jaar reed hij La Grande Boucle als aanvaller, maar dat zorgde voor weinig succes.

De Tourploeg van Astana Qazaqstan Team

In de berg- en heuvelritten mag Lutsenko rekenen op steun van Harold Tejada, terwijl Yevgeniy Fedorov een allround knechtenrol zal vervullen. Ook binnen de selectie van Astana is Michele Gazzoli. De 25-jarige Italiaan werd vanaf de zomer van 2022 voor een jaar lang geschorst wegens dopinggebruik. Het bleek een onopzettelijke overtreding wegens een verboden middel in een neusspray. Na zijn schorsing bood Astana hem een herkansing, waarna hij nu zijn debuut in een grote ronde mag maken.