Maillot à Pois, polka-dot jersey, maillot de lunares: ofwel, de bolletjestrui! Het is de mooiste (en lelijkste) trui die er te winnen valt in het wielrennen. Wie gaat mag 'm aan het einde van de Tour de France in Nice dragen als winnaar van het bergklassement? Wij blikken vooruit.
Klassementsrenner of aanvaller?
Het berklassement is het moeilijkst te voorspellen klassement in de Ronde van Frankrijk. Het begint al bij het bepalen van de doelgroep die er kans op maakt. Het ene jaar is de bolletjestrui een bijvangst voor een klassementstopper en het andere jaar gaat het naar een aanvaller.
Vorig jaar ging de prijs voor beste klimmer naar de Italiaanse Giulio Ciccone, terwijl in 2022, 2021 en 2020 de bollen voor de Tourwinnaar waren (één keer Vingegaard en twee keer Pogacar).
Dit jaar zijn er op dag één in Italië al direct veel punten te verdienen. Renners die van de bolletjestrui een doel hebben gemaakt, zullen zich hier laten zien. Op dag vier staat er met de Col du Galibier voor het eerst een col van de buitencategorie op het programma.
De meeste punten zijn echter te verdienen in de zware Pyreneeënritten (14 en 15) en de laatste Alpenritten (19 en 20). Het hangt af van het koersgedrag van de Tourfavorieten, maar wij verwachten (en hopen) dat een aanvallende klimmer er met de bollen vandoor gaat.
Topfavoriet Carapaz
Richard Carapaz viel in de Ronde van Zwitserland en werd daarna ook nog eens ziek. Hierdoor begint de kopman van EF Education - EasyPost niet in opperste vorm aan de Tour en sluit een klassement uit.
Voor ons is Carapaz daarom dé ideale kandidaat om, later in de ronde vol voor de bolletjestrui te gaan in de bergetappes. Hij probeerde dat al eens in 2020, toen hij nipt door Pogacar werd geklopt. In de Vuelta werd hij in 2022 al eens bergkoning.
Naast Carapaz zijn er nog genoeg klimmers te vinden die geen klassement najagen. Neem bijvoorbeeld de winnaar van bolletjestrui van vorig jaar: Giulio Ciccone. Of denk aan Romain Bardet, bergkoning in de Tour van 2019.
Ook Tom Pidcock en Derek Gee schrijven wij op voor de bollen. Zij zijn beide in staat een top 10 te rijden in de Tour, maar laten het klassement dit jaar varen en rijden de Tour in een vrije rol.
Klassementsrenners
En dan zijn er natuurlijk ook nog de klassementsrenners. Wanneer er hard gekoerst wordt in de zware Pyreneeën- en Alpenritten, pakken zij automatisch veel punten mee. Het kan dus maar zo dat Tadej Pogacar of Jonas Vingegaard met de bolletjestrui aan de haal gaat.
Ook Remco Evenepoel valt allesbehalve uit te sluiten voor het bergklassement. De jonge Belg mikt op een goed klassement, maar kan het halverwege de Tour zomaar over een andere boeg gooien.
Dat deed Evenepoel vorig jaar in de Vuelta namelijk ook. Daar werd hij op grote achterstand gezet in de zwaarste Pyreneeënrit, waarna hij als vrijbuiter twee etappes en het berklassment won. Eenzelfde scenario is ook mogelijk voor oud-Tourwinnaar Egan Bernal.
Darkhorse
En dan is daar natuurlijk ook nog onze darkhorse voor het bergklassment: Wout Poels. De Nederlander mocht van zijn ploeg niet naar de Giro, ondanks dat hij daar zijn zinnen op had gezet.
Nu mag hij wel naar de Tour en zal hij in een aantal etappes zijn eigen pad mogen bewandelen. We hopen van harte met hem mee dat hij weer een etappe wint en (nu wel) de bolletjestrui verovert. Als revanche op het missen van de Giro en als revanche voor het verliezen van de bollenstrijd in 2021.
- Cor Vos