Wout van Aert emotioneel na plek drie in openingsrit Tour: 'Ik had dit nooit verwacht'

De Tourdeelname van Wout van Aert was lang onzeker, maar de Belg voelde zich 'gewoon goed' in de opneingsrit. 

Wout van Aert

Wout van Aert won de pelotonsprint om plek drie in de door Romain Bardet gewonnen openingsrit van de Tour. Het betekende voor de alleskunner van Team Visma | Lease a Bike een enorme opluchting.

Gewoon goed

"Ik had dit nooit verwacht", zei een zichtbaar blije Van Aert voor de camera van Sporza. "Ik voelde me gewoon goed en ik had een kans op ritwinst." Er stonden nogal wat vraagtekens bij de vorm van de negenvoudig Tourrit-winnaar, maar "op de een of andere manier kreeg ik in de koers het vertrouwen terug."

Ondank zijn eigen goede benen, zag de 29-jarige Belg hoe het peloton niet bij machte was om het duo van Team dsm-firmenich PostNL in te rekenen. "Chapeau voor hen", feliciteert hij Romain Bardet en Frank van den Broek. "Wij konden niet veel meer doen, dus we zijn tevreden."

Emoties

Gedurende het interview voor de Belgische camera's kwamen ook de emoties los bij Van Aert. De Belg heeft een lange revalidatie achter de rug sinds zijn zware valpartij in Dwars door Vlaanderen dit voorjaar. "Dit doet heel veel deugd", zei hij met een brok in de keel.

Daar waar Tourdeelname lange tijd onzeker was, bevestigt Van Aert dus in orde te zijn met zijn derde plaats. Hij versloeg niemand minder dan topfavoriet Tadej Pogacar in de pelotonsprint.

Morgen staat er een nieuwe Italiaanse heuvelrit op het programma, met tweemaal de beklimming van de San Luca in Bologne. Met zijn benen van vandaag kan hij in etappe twee opnieuw een belangrijke rol gaan spelen.