Weg klassement! Deze renners werden gelost en verloren tijd in de eerste Touretappe

Er werd hard gekoerst op dag één van de Tour, met als gevolg dat meerdere renners een streep door hun klassement kunnen zetten. 

Martinez klassement

Daar waar Team dsm-firmenich PostNL een topdag beleefde met een een-tweetje, moesten een hoop andere teams een bittere pil slikken op de snikhete eerste Tourdag. Door het hoge tempo op de zeven beklimmingen werd het peloton flink uitgedund. Een aantal beoogd klassementsrenners zag hun kansen in het klassement al in rook opgaan.

Frans drama

Terwijl Frankrijk mocht juichen voor de ritwinst en het eerste geel ooit voor Romain Bardet, speelde er zich ook een klein Frans drama af. Met zowel David Gaudu als Lenny Martinez zag Groupama - FDJ haar twee Franse kopmannen van het klassement veel tijd verliezen.

De roze mannen van EF Education onderhielden een strak tempo in de etappe, waardoor veel sprinters al vroeg moesten lossen. Toen UAE Team Emirates de gashendel op de vierde klim van de dag verder opengooide, werd het peloton in rap tempo uitgedund.

Toen ging het dus te snel voor de Franse klassementsrenners van Groupama - FDJ. Zij kwam uiteindelijk in een omvangrijke groep over de streep, op bijna een half uur van de winnaar. In die groep zat ook Oier Lazkano. De Movistar-renner werd onlangs nog verrassend negende in de Dauphiné, maar gaat in de Tour dus geen goed klassement rijden.

Zware dag Astana

De ploeg die er vandaag het slechts van afkwam, was zonder twijfel Astana. Sprinter Mark Cavendish reed, al kotsend, de hele etappe op grote achterstand, terwijl teamgenoot Michele Gazzoli ziek afstapte. Tot overmaat van ramp kende ook Alexey Lutsenko een slechte dag. De kopman voor het klassement kwam binnen op 24:40.

Ook Santiago Buitrago kwam in de problemen toen UAE het tempo opvoerde. De Colombiaanse klassementskopman van Bahrain Victorious wist echter terug te keren in het peloton.