Sep Vanmarcke zag DSM-duo winnen dankzij 'Franse hulp': 'Niet één motor, maar een heel groepje'

Wout van Aert kon net niet sprinten voor de zege en dat lag volgens oud-renner Sep Vanmarcke aan hulp van Franse motoren. 

van den broek en bardet met een motor

Het is wachten tot de Rode Duivels op het EK wordt uitgeschakeld tot we Karl Vannieuwkerke weer in Vive le Vélo zien - België speelt maandag tegen Frankrijk. Maar in de EK-uitzendingen die de Belgische anchorman maakt bij Sporza is nu ook al aandacht voor de Tour, met gisteren analist Sep Vanmarcke aan tafel.

Vanmarcke ziet France Televisions een Fransman helpen

Volgens Vanmarcke heeft België niet alleen in het voetbal te maken met Franse tegenstand. Ook op de weg stonden ze mogelijk Belgisch succes in de weg. Hij zag hoe motoren van France Télevisions het DSM-duo Frank van den Broek en Romain Bardet een handje hielpen.

"Het is niet één motor, maar een heel groepje. Dat kan bewust zijn, want het is een Fransman die vooruit rijdt. Dan is het heel zuur als je het gat daardoor niet dicht krijgt uit het peloton. Het is een probleem in het wielrennen dat er moeilijk uit raakt."

Zes tegen twee

Doordat het duo vooruit bleef kon Wout van Aert niet sprinten voor de zege. Visma | Lease an Bike en andere ploegen deden er nochtans alles aan om de sterke Nederlander en Franse chouchou terug te pakken. Vanmarcke zegt dat dat normaal gesproken ook geen enkel probleem had mogen zijn.

"Zes mannen die achtervolgen uit het peloton tegen twee vooraan, dat kan je normaal nooit halen als aanvallers. Misschien waren die motoren wel een factor die een rol speelde", concludeert de Belgische oud-renner.