Biniam Girmay stunt met historische zege: 'Deze is voor Eritrea en voor heel Afrika'

De 24-jarige Girmay won de eerste Touretappe ooit voor zijn land en voor zijn ploeg. 

Biniam Girmay wint in Tour de France

Een historische overwinning in de tweede etappe van de Tour de France voor Biniam Girmay. De sprinter was na ruim 230 kilometer de snelste in Turijn en won de allereerste Touretappe voor Eritrea én voor Intermarché - Wanty.

"Ik wil God bedanken voor alle kracht en steun", waren de eerste woorden van Girmay, die daarna zijn emoties de vrije loop liet . "Toen ik begon met fietsen durfde ik niet eens te dromen om de Tour de France te rijden. Om dan nu, in mijn tweede jaar, te winnen in een massasprint is ongelofelijk."

De populaire Afrikaan ging verder: "Ik wil dankjewel zeggen tegen mijn familie, mijn vrouw en alle Eritreeërs. Maar ik ben ook super blij voor onze de ploeg", doelt hij op de eerste ritzege ooit in de Tour de France voor Intermarché - Wanty.

"Normaal gesproken ben ik leadout voor Gerben Thijssen in de vlakke etappes en mag ik voor mijn eigen kans gaan als het moeilijk wordt", ging de 24-jarige Girmay verder. "Ons team deed goed werk, maar ik verloor Gerbens wiel waarna ik zelf mijn weg moest zoeken. Het is ongelofelijk om vervolgens voor de beste sprinters van de wereld te winnen."

Voor heel Afrika

Met Robert Hunter en Daryl Impey (beide Zuid-Afrika) kent het Afrikaanse continent al twee winnaars in de Tour de France. Girmay is daarentegen de eerste donkere Afrikaan die een Touretappe wint. De sprinter is zich ervan bewust wat hij losmaakt in zijn thuisland en op zijn continent. Hij richtte zich dan ook tot zijn roots in het interview.

"Deze is voor Eritrea en voor heel Afrika", aldus Bini, die gesteund wordt door zijn landgenoten in grote getale naar Turijn zijn afgereisd. "We moeten trots op onszelf zijn. We maken nu echt deel uit van de grootste wedstrijden. Vanaf nu breekt onze tijd aan. Gefeliciteerd, ik ben super blij voor ons."