Tadej Pogacar slaat toe in eerste bergrit op Galibier

Een bergrit al in de vierde etappe van de Tour de France. Het leverde een etappezege op voor Tadej Pogacar, die in de laatste honderden meters van de Galibier Vingegaard loste.  

POGACAR

Op dag vier een Alpenrit in de Tour. Dat hadden we nog niet eerder gezien. Voor renners als Fabio Jakobsen en Mark Cavendish een ramp, maar anderen hadden wel zin in de rit vanuit Italië naar Frankrijk over de Col de Sestrieres, Col de Montgenèvre en de Col du Galibier met aankomst bergaf in Valloire.

Kopgroep met Van der Poel

Victor Campenaerts wilde bij het startsignaal het liefst dóór de vlag vlammen. Ook Wout van Aert zat op het vinkentouw. Ze vielen direct aan, maar haalden de vlucht van de dag niet. Wout van Aert moest zelfs al vrij snel lossen uit het peloton met de favorieten.

Mathieu van der Poel had vandaag bergop betere benen. Hij wist het wel te schoppen tot de omvangrijke vlucht van de dag met sterkere klimmers als Warren Barguil, Tobias Johannessen, Alexey Lutsenko, Oier Lazkano en David Gaudu.

De groep van zeventien kreeg, mede doordat Barguil maar op iets meer dan twee minuten van gele trui Richard Carapaz stond, weinig ruimte van het peloton. Bij het begin van het duo Lautaret/Galibier (een klim van zo'n veertig kilometer) was het verschil met het peloton nog maar anderhalve minuut. UAE maakte het tempo met Tim Wellens en Nils Pollitt.

Vuurwerk van de klassementsmannen?

De winnaar van de etappe zou dus uit het peloton komen: vuurwerk om de ritzege van de klassementsmannen. Na Wellens legden de klimmers van UAE het tempo nog wat hoger. Geletruidrager Richard Carapaz en vele anderen moesten al snel lossen onder het lebeur van Joao Almeida en Juan Ayuso.

Met nog 5 kilometer klimmen op de Galibier was de groep der favorieten nog een man of tien groot. De écht grote namen zaten er nog wel allemaal bij, maar UAE-ploeggenoot Adam Yates kon het niet bijbenen - net als Vingegaards laatste knecht Jorgenson overigens. Van de groten zat Primoz Roglic er op hangen en wurgen bij in laatste wiel.

Op een paar honderd meter van de top kwam de aanval van Pogacar. Eerst leek Vingegaard weer te kunnen volgen, maar na een tweede tempoversnelling op een steil stuk moest Vingegaard dan toch passen. Remco EVenepoel was de derde man in koers.

In de 18,5 kilometer lange afdaling naar Valloire leek Vingegaard aanvankelijk niet zoveel extra tijd te verliezen, maar op het bijtrapgedeelte pakte Pogacar toch nog flink wat tijd: op de streep was het verdict 37 seconden. De Deen zakte bovendien terug in het groepje daarachter. Dat voerde de sterk dalende Carlos Rodriguez aan. Remco Evenepoel daalde wat minder, maar kon ook terugkeren op het minder technische deel en finishte zelfs nog als tweede, twee secondjes voor VIngegaard.