Op deze dagen maakt Mathieu van der Poel een kans(je) op de etappezege

Mathieu van der Poel zal komende dagen de lead-out voor zijn rekening nemen. 

Poel

In de eerste sprintkans kon Mathieu van der Poel niets betekenen voor Jasper Philipsen, doordat hij in de slotfase twee lekke banden had. Komende dagen zal de wereldkampioen zich normaal gesproken er wel tussen gaan smijten in de sprints. Maar uiteraard hoopt hij ook nog eens voor eigen kans te mogen rijden de komende weken.

Voor de Tour de France heeft hij immers uitgesproken ook zelf minstens één etappe te willen winnen. De grootste kansen liggen komende zaterdag en vooral zondag in respectievelijk de achtste en negende etappe.

Komende zaterdag loopt het de hele dag op en af en zal het moeilijk zijn te controleren voor sprintersploegen. Het is zonder meer mogelijk dat sprintkopman Jasper Philipsen overleeft, maar Alpecin-Deceuninck zou Van der Poel ook kunnen uitspelen in de finale.

De laatste kilometer van de rit loopt aan zo'n drie procent omhoog. Ideaal voor renners als Arnaud De Lie en Mads Pedersen, maar ook Van der Poel moet daar uit de voeten kunnen.

Barcelonnette

De negende rit is het grote doel van Van der Poel in deze Tour de France. De etappe kent zestien gravelstroken en is dé kans voor de renners die normaal in het Vlaamse voorjaar van voren te zien zijn. Christoph Roodhooft zei al dat een Van der Poel die geen pech kent daar moeilijk te kloppen zal zijn.

In week twee ligt nog een aantal interessante etappes, maar de ritten zijn of niet zwaar genoeg of juist te zwaar voor Van der Poel. Heel veel meer dan lead-outs doen voor Philipsen hoef je van Van der Poel niet te verwachten in de tweede week.

Etappe 17 naar Superdévoluy, op de woensdag van de derde week, ziet er op papier interessant uit, maar dan zal Van der Poel het wel tactisch moeten aanpakken, want in de finale liggen klimmetjes die normaal te zwaar zijn voor de Nederlandse topper. De kans is groot dat de wereldkampioen zelf deze rit bij voorbaat afschrijft.

Ook met het het oog op de dag erna, want etappe 18 naar Barcelonnette is een stuk interessanter voor Van der Poel. Het is in de derde week de grootste kans voor Van der Poel. Er liggen de nodige hoogtemeters in deze etappe, maar de stijgingspercentages schieten nergens echt de hoogte in. Een ideale dag voor de vluchters.

Nieuws
  • Cor Vos