Ploeggenoot Philipsen: 'Ik denk dat Jasper een beetje zelfvertrouwen mist'

Het loopt nog niet bij Jasper Philipsen deze Tour. Gisteren werd hij gedeclasseerd, maar ook op waarde geklopt. Wat is er aan de hand? Mist hij de snelheid? 

jasper philipsen bij microfoon

Na het etapperecord van Mark Cavendish was het gisteren opnieuw een opwindende sprint in de Tour. In Dijon was de reden echter minder fraai: Jasper Philipsen werd gedeclasseerd.

Philipsen op waarde geklopt

Hij werd gedeclasseerd vanwege een manoeuvre richting Wout van Aert. Maar ook zonder die declassering was het al geen goede dag voor Philipsen. De rappe Belg kreeg immers klop van Dylan Groenewegen. De derde sprintkans die geen etappezege opleverde; heel wat anders dan de Tour van vorig jaar waarin hij vier etappes won.

In Turijn bij de eerste sprintkans kwam Philipsen ten val, maar eergisteren en gisteren werd hij op waarde geklopt door twee mannen (Cavendish en Groenewegen) die gewoon rapper waren dan de op papier snelste man aanwezig in deze Tour, gebaseerd op dit voorjaar.

Gebrek aan zelfvertrouwen en snelheid?

We hoeven uiteraard niet te doen alsof Philipsen er helemaal niks meer van kan en het zou best kunnen dat hij toch nog wat hinder ondervindt van de val - en Mathieu van der Poel zei ook al dat de Belg wat last had van de hitte in de eerste dagen.

Maar er zijn toch ook tekenen dat het met de sprintsnelheid allemaal net iets minder is dan vorig jaar. En ook qua timing is het - misschien juist daardoor - niet helemaal je van het. Gisteren kreeg hij een perfecte lead-out van Mathieu van der Poel en de andere renners in de sprinttrein van Alpecin-Deceuninck, maar lukte het dus niet.

"Ik denk dat Jasper een beetje zelfvertrouwen mist. Hij is misschien niet zeker, waardoor hij zo lang mogelijk probeert te wachten. Het zal nu misschien een beetje in zijn hoofd zitten, maar hij mag niet twijfelen. Jasper zijn snelheid? Dat weet ik niet, ik ben zijn trainer niet, ik voel zijn benen niet", beschouwt ploeggenoot Robbe Ghys na in Het Nieuwsblad.

Vandaag geen kans op revanche

Vandaag krijgt Jasper Philipsen geen kans op revanche op zichzelf. Er staat een tijdrit op het programma die vooral belangrijk is voor de klassementsrenners en de specialisten.

Voor de sprinters is het misschien zaterdag weer raak, al zou dat ook zomaar een rit voor de aanvallers kunnen zijn, want het gaat de hele dag op en af. Zondag wacht de gravelrit rond Troyes. Daarna kunnen de renners even bijkomen van een hectische eerste week.