Collega's nemen het op voor Bernard na bizarre boete: 'UCI doet UCI-dingen...'

Julien Bernard maakte gisteren na een prachtig eerbetoon in de tijdrit weer eens kennis met de wondere wereld van de UCI. Collega's nemen het voor hem op. 

julien bernard

Het waren prachtige beelden. Julien Bernard reed in de tijdrit door z'n geboortedorp en dat heeft hij geweten ook. De 32-jarige Fransman, die in de tijdrit niets te winnen of verliezen had, reed door een zee van mensen en hield even halt om vrouw en kind te begroeten. Beelden die naast renners die op de toppen van hun kunnen presteren wielrennen ook tot de mooie sport maken die het is. Nou, zo denkt de UCI er dus niet over.

Bernard heeft boete van UCI er zo voor over

De internationale wielerbond verbaasde eerder al door Davide Ballerini op een boete te trakteren omdat hij op een scherm keek hoe zijn ploeggenoot Mark Cavendish naar een historische etappewinst sprintte.

Daar deden ze nu een schepje bovenop. Ze gaven Bernard een boete van 200 Zwitserse Francs vanwege 'Ongepast gedrag tijdens de wedstrijd en schade aan het imago van de wielersport', zo viel te lezen in het officiële juryrapport dat na elke etappe wordt vrijgegeven.

De Fransman zelf reageerde op Twitter cynisch op die wonderbaarlijke boete. "Sorry dat ik het imago van Sport heb geschaad. Maar ik ben bereid elke dag 200 CHF te betalen om dit moment opnieuw te beleven."

Collega's in de bres voor Bernard

Ook collega's van Bernard begrepen helemaal niks van de boete die hij kreeg. Ploeggenoot Toms Skujins plaatste een venijnige tweet met een screenshot van het juryrapport met daarbij als tekstje: 'UCI doing UCI things' begeleid door een emoji die moet huilen van het lachen.

De Deen Magnus Cort van Uno-X reageerde onder de tweet van Julien Bernard. Hij laat op cynische wijze weten dat hij door het oog van de naald is gekropen toen hij dinsdag in de bergetappe even halt hield om zijn vrouw of vriendin te begroeten. "Wat een grap", schrijft hij er ook nog bij.

In de etappe van vandaag hebben de renners waarschijnlijk geen tijd om vrienden en bekenden uitgebreid te groeten, want het gaat de hele dag op en af. Bovendien staan alle seinen op groen voor waaiers. Voor de renners afzien, maar voor de kijkers thuis genieten geblazen!