Zeeman over tactiek Visma in graveletappe: 'Jonas moet op de bagagedrager van Wout'

De rolverdeling bij Visma | LAB in de graveletappe is duidelijk: Van Aert is 'beschermengel' van Vingegaard. 

Visma Vingegaard Van Aert

De verdeeldheid over de graveletappe is groot in het peloton. Vooral de klassementsrenners en -ploegen zien er tegenop. Toch moeten ze het ermee doen, weet ook Merijn Zeeman, sportief direceur van Team Visma | Lease a Bike.

Spektakel

"Deze etappe is bedoeld voor het spektakel en er kan van alles gebeuren", vertelde Zeeman aan In de Leiderstrui. "Het is zo'n etappe waarbij iedereen in de bus de spanning voelt."

De hectiek rond de graveletappe is de link snel gelegd met de laatste kasseienrit in de Tour. Dat was in 2022, toen Visma (toen Jumbo), Primoz Roglic zag vallen en Jonas Vingegaard lek zag rijden.

Vooral de lekke band van de Deense kopman zorgde destijds voor veel stress, waarna superknecht Wout van Aert de latere Tourwinnaar keurig terug in het peloton bracht. In de graveletappe is voor Van Aert opnieuw een rol als 'beschermengel' weggelegd, bevestigt de sportief directeur van Visma | LAB.

'Op de bagagedrager'

"We moeten rijden met overtuiging, want onze renners kunnen goed overweg met dit parcours", gaat de 45-jarige Alkmaarder verder. "Als het kan willen we ook initiatief nemen. Jonas (Vingegaard) moet daarbij de hele dag in de pocket van Wout (van Aert) rijden. Op de bagagedrager."

Het klassement van de huidige nummer drie het natuurlijk prioriteit bij Team Visma | Lease a Bike, maar Merijn Zeeman zit ook met een etappezege in zijn achterhoofd. "Als we in de finale in een situatie komen waarin we kunnen winnen, dan gaan we dat niet nalaten. Maar die balans kunnen we pas na de laatste sector opmaken."

De Nederlandse ploeg laat niets aan het toeval over. Visma | LAB zette een hele operatie op touw om extra mensen met reservewielen aan de kant te zetten.