Nathan Van Hooydonck over graveletappe: 'Zijn de beste renners van de wereld en ze zien eruit als sukkelaars'

Nathan Van Hooydonck heeft een duidelijke mening over de graveletappe in de Tour. Hij windt er geen doekjes om. 

mathieu van der poel op gravel

De graveletappe in de Tour deed letterlijk en figuurlijk een hoop stof opwaaien. Jonas Vingegaard wilde niet meerijden met Tadej Pogacar, en daar vond de Sloveen wel wat van. Maar er was ook een hoop te doen over of het sowieso wel een goed idee is, zo'n graveletappe. Nathan Van Hooydonck zei er wat in de eerste uitzending van Vive le Vélo.

Van Hooydonck: geen reclame voor de sport

De 28-jarige Belg die vorig jaar moest stoppen vanwege hartproblemen en tegenwoordig een functie bij Visma | Lease a Bike heeft en actief is als analist, windt er geen doekjes om. "Dit was geen reclame voor de sport. Een heel goed georganiseerde graveletappe zou dat eventueel nog kunnen zijn."

Dat vond Van Hooydocnk deze rit dus niet. Hij liep met name te hoop tegen een steile strook waar renners te voet kwamen te staan. "Het zijn de beste renners van de wereld en ze zien eruit als sukkelaars! Het heeft te maken met hoe ze de strook oprijden. De weg was breed en dan de gravelstrook weer iets smaller. Ze rijden een trechter en dan gaat het fout", analyseerde hij.

Vanmarcke nuanceert

De andere tafelgast, Sep Vanmarcke, die eveneens moest stoppen met een hartprobleem en nu ploegleider is bij Israel-Premier Tech, nuanceerde het verhaal van Van Hoydonck enigszins.

"Het ligt ook aan de renners zelf. De meesten hebben het niet verkend; de ploegleiders hebben het verkend met de auto. Dat is anders. Dat zag je aan waar renners gingen staan en waar niet."

"Dat was op verkeerde momenten en je zag ze patineren en dan sta je direct stil. Met als gevolg: de rest erachter staat ook stil. Als ze een deel van de renners daar beter voorbereid was, hadden ze die fout niet gemaakt en hadden we dit beeld niet gezien.