Chris Harper z'n rustdag in de Tour? 136 kilometer fietsen met 36 gemiddeld

Een overzicht met de rustdagritjes van de renners in de Tour. Ritjes... Chris Harper sloofde zich behoorlijk uit. Goeiedag zeg! 

chris harper

Een rustdag in de Tour is natuurlijk ook wel daadwerkelijk rusten, maar het is niet zo dat de renners echt de hele dag op hun 'luie reet' liggen. Tadej Pogacar deed een rustig ritje en verraste daarbij een nietsvermoedend jochie dat hij passeerde met een mooi cadeautje (hier beelden).

Bijna vier op de fiets met 36 gemiddeld

Maar ook de rest van het peloton stapte uiteraard op de fiets. De meesten doen dat tussen wat persverplichtingen, familiebezoek en netflixen door in een gezellig koffieritje aan babbeltempo met ploeggenoten. Bij Visma | Lease a Bike reden ze bijvoorbeeld 46 kilometer met 32 gemiddeld - dat is echt babbeltempo voor profs als ze in een groepje rijden.

Maar niet iedereen pakt het zo aan... In het overzicht zie je wie wat reed op de rustdag. Daarbij vallen een paar renners op. Allereerst is er de Noor Jonas Abrahamsen. Alsof we die nog niet genoeg voorop hebben gezien in z'n bollenpak, deed hij er nog even 73 kilometer bij gisteren.

Maar dat valt in het niet bij wat Chris Harper deed. De Australiër die in het verleden bij Jumbo-Visma reed en sinds 2023 in dienst is bij Jayco-AlUla maakte er allesbehalve een rustdag van.

De klimmer maakte ten noorden van Orléans een rit van maar liefst 136 kilometer. Deed hij dat dan rustig aan? Nou, niet bepaald. Hij reed met een gemiddelde van 36,1 kilometer per uur. Hij zat dus bijna vier uur op de fiets. Er zijn etappes de minder lang duren...

Hieronder zie je een overzicht met wat rustdagritten en de rit van Harper op Strava.

Het overzicht

De rit van Harper op Strava

Dat Harper zo'n lange rit doet, is omdat iedere renners anders reageert op zo'n rustdag. Weet je nog, Michael Boogerd klaagde de dag na een rustdag altijd dat hij zo slecht was. Harper zal hetzelfde probleem hebben. Hun benen konden/kunnen niet omgaan als ze opeens na een week koers in de ruststand gaan en de dag erna weer moeten vlammen.

De Australiër probeert het dus te ondervangen met een heel lange en vrij intensieve rit voor op een 'rustdag'. En vandaag mag hij weer aan de bak, want op weg naar Saint-Amand-Montrond zou het heel goed tot waaiers kunnen komen. De seinen staan niet helemaal op groen (zie dit artikel), maar toch zeker wel op lichtgroen.