📸 Clasica San Sebastian vindt nieuw monster als scherprechter: klim met 27 (!) procent stijging

De Tour is in volle gang, maar de renners die daarna nog puf hebben, kunnen zich opmaken voor een nieuw monster in de Clasica San Sebastian. Goeie genade! 

steile klim

Veel renners die nu in de Tour rijden zullen er absoluut nog niet mee bezig zijn - en willen er waarschijnlijk ook nog niet aan denken, zul je aan de foto's en profielen zo wel zien. Maar op 10 augustus staat de Clasica San Sebastian op het programma. Traditioneel gezien de koers waar renners die relatief fris uit de Tour komen zich meten met frisse mannen.

San Sebastian laatste jaren echt voor de klimmers

Dit jaar staat-ie vanwege de Olympische Spelen daags na de Tour iets later op het programma - en slechts een week voor de Vuelta.

Wat dat doet met het deelnemersveld zullen we vanzelf merken, maar de mannen die niet goed bergop rijden zullen ze zich nog weleens achter de oren krabben voor ze hun koffers naar San Sebastian pakken.

De koers evolueert zich namelijk de laatste jaren steeds meer tot een klimmerskoers. Eerst was de Jaizkibel altijd de scherprechter en dat is niet een heel steile klim. Bovendien was het daarna nog een flink stuk naar de finish. Zo konden Erik Dekker en Adrie van der Poel (2000 en 1985) de koers ooit winnen.

De laatste jaren staan er steeds meer springveren op de erelijst - naast natuurlijk Bauke Mollema, de man die we tot een paar jaar geleden de eretitel Mr. San Sebastian zouden geven. Die titel gaat nu naar Remco Evenepoel.

Hij ontbond in de laatste jaren zijn duivels telkens op een steile klim, de Murgil Tortorra. Maar ze hebben nu nog wat gekkers gevonden (wel naar de top van dezelfde heuvel overigens).

Het heeft de illustere naam Pillotegi Bidea meegekregen en die klim is maar 1,8 kilometer lang, maar het gaat wel omhoog. Meer dan 12 procent gemiddeld om precies te zijn. En in de laatste 800 meter 17 procent, met daarbij een stuk van 27 procent. Je kunt aan de foto's in de tweet hieronder en het profiel wel zien dat het gekkenwerk is!

De foto's en het profiel

En hier is het profiel nog even als enkel plaatje, zodat je het nog eens goed in je op kunt nemen...

Voor de renners deze jongen op 10 augustus voor de kiezen krijgen, moeten de Tourrenners vandaag ook al flink klauteren over steile pukkels. Het begint nog vlak, maar in de laatste 45 kilometer is het klimmen geblazen. Dan staan er in het Centraal massief maar liefst vier klimmen op het programma, waarvan er drie, waaronder de bekende Puy Mary, supersteile stukken kennen.