Vingegaard klopt Pogacar in sprintje na spectaculaire bergrit in Centraal Massief

Jonas Vingegaard heeft de elfde etappe in de Ronde van Frankrijk op zijn naam geschreven. 

Vingegaard

Vandaag was het eindelijk weer klimmen geblazen in de Ronde van Frankrijk! Op het programma stond een rit door het Centraal Massief met 4350 hoogtemeters. Het venijn zat in de laatste 50 kilometer. Scherprechter was Puy Mary Pas de Peyrol (5.3 km, 7.8%) en de finish lag in Le Lorian (3.4, 5.6%).

In de beginfase kregen we een spervuur van aanvallen te zien, maar ook in het peloton ging het razendsnel. Pas na 100 lukte het de avonturiers om een vroege vlucht te vormen. De gevaarlijkste klanten waren Richard Carapaz, Ben Healy en Oier Lazkano.

Aanval Pogacar

Op een kilometer voor de top van Puy Mary Pas de Peyrol werden de vroege vluchters bij de lurven gegrepen. Het peloton was toen al flink uitgedund tot zo'n 10 renners. Vrij kort na die hergroepering gooide Tadej Pogacar de knuppel in het hoenderhok.

Niemand kon de Sloveen volgen. Primoz Roglic en Jonas Vingegaard vonden elkaar in de achtervolging. Remco Evenepoel reed daarachter. In de afdaling kwamen Evenepoel & co aansluiten bij Vingegaard en Roglic, maar Pogacar bleef een halve minuut voor hen uitrijden.

Vingegaard bij Pogacar

Op de volgende klim moest Evenepoel opnieuw afhaken bij Vingegaard en Roglic. Even later ging het ook voor Roglic te snel, waardoor Vingegaard in z'n ééntje jacht maakte op Pogacar. Net voor de top maakte de Deen ook de aansluiting. Roglic en Evenepoel kwamen 45 seconden later boven.

Op naar de slotklim. Daar gebeurde niets en bleven de tijdsverschillen dezelfde. In de afdaling richting de finish kwam Roglic ten val na een slipper in een natte bocht.

Vingegaard wint sprint

In Lioran gingen de Deen en de Sloveen de ritzege beslechten in een sprint-à-deux. Vingegaard trok aan het langste eind. Evenepoel bolde als derde over de streep en beperkte het tijdsverlies tot 25 seconden. Beelden en uitslag:

Morgen mogen de sprinters weer aan de bak. De 12e etappe is 203 kilometer lang en loopt voor het grootste deel over geaccidenteerd parkoers, maar de laatste 60 kilometer loopt over vlakke wegen.

Nieuws
  • Cor Vos