Niki Terpstra over energietekort Pogacar in etappe 11: 'Klassieke fout van UAE'

Bij de podcast In het wiel gaf Niki Terpstra zijn outgezouten mening over het energietekort van Tadej Pogacar in de spektakeletappe door het Centraal Massief. 

Terpstra zwaait

Naast de uitzonderlijke prestatie van Jonas Vingegaard, werd vooral het energietekort van Tadej Pogacar uitgelicht na afloop van de spektakel-rit door het Centraal Massief. De Sloveen vroeg in de finale meermaals om extra bevoorrading bij de centrale auto en stond op het podium zijn lege maag te vullen. Dat viel ook Niki Terpstra op.

'Niet de eerste keer'

"De kracht was echt uit z'n benen", zei Terpstra bij de podcast In Het Wiel van Thijs Zonneveld en Hidde Warmerdam. "Een klassieke fout van UAE. Dit is niet de eerste keer dat dit gebeurt."

"Zeker op zo'n slopende dag, dan moet je beter bijvullen. Al helemaal als je dan zo vroeg in de aanval gaat en weet dat je nog zo ver moet", is de oud-winnaar van Parijs - Roubaix en de Ronde van Vlaanderen van mening. "Als die motor staat te fikken, dan moet je gewoon bijtanken."

Grootste budget

Wat vooral opvallend was volgens Terpstra en Zonneveld, was dat op veel beklimmingen niemand van de ploeg van Pogacar bovenaan stond met bevoorrading. "UAE heeft denk ik het grootste budget", zegt Terpstra. "Dan kun je er ook voor zorgen dat daar soigneurs staan met bidonnetjes en gelletjes, zodat 'ie niet naar die neutrale auto moet voor een bidonnetje water."

De 40-jarige Terpstra zag dat Pogacar in de finale overnam bij Vingegaard, maar snapt niet waarm. "Je zou het nog kunnen oplossen door niet over te nemen en Evenepoel en Roglic terug te laten komen", vindt de Nederlander. "Want daar zitten die ploegleiders achter en dan kun je die bevoorrading alsnog krijgen."