Koersprofessor Marc Sergeant weet niet of Pogacar gaat verbeteren, bovendien: 'Terrein dat nu nog komt, is in het voordeel van Vingegaard'

De Belgische analist Marc Sergeant keek met zijn professorsoog naar de etappe en hem viel een aantal zaken op. Hij analyseert het duel Vingegaard vs. Pogacar. 

jonas vingegaard en Tadej pogacar op de streep

Het was een strijd der titanen gisteren in de Tour-ettape door het Centraal Massief. Toch wel verrassend werd het ineens vuurwerk voor de ritzege tussen de klassementsmannen. Tadej Pogacar had zijn zinnen gezet op een kunststukje, maar kwam zichzelf een beetje tegen - was het een hongerklop(je)? Niki Terpstra denkt van wel en snapt niet dat zoiets kan gebeuren bij UAE.

Terrein dat nog komt in voordeel Vingegaard

Het Nieuwsblad heeft oud-ploegleider en -renner Marc Sergeant aangesteld als hun koersprofessor en in die hoedanigheid keek de Belg naar de zinderende etappe die na een spannende ontknoping tegen de verwachtingen in gewonnen werd door Jonas Vingegaard.

Sergeant concludeerde: "Jonas Vingegaard is duidelijk de morele winnaar van deze etappe. Ik zeg al een paar dagen dat Vingegaard in orde is. Je ziet hem groeien in de Tour. Op het moment dat Pogacar aanviel, liet hij meteen de beurt aan Roglic om te zien wat die nog waard was. Vingegaard wist toen al dat hij goede benen had."

Die goede benen gaan hem misschien nog mooie dingen laten doen in het vervolg van de Tour, want zo'n etappe door het middengebergte is nu niet direct de specialiteit van de Deen. De echte bergen daarentegen...

"Het terrein dat nu nog komt, is in het voordeel van Vingegaard. We hebben de laatste jaren gezien dat hij de betere is in de langere beklimmingen. Bovendien klopt hij Pogacar in een spurt, van de kop af dan nog. Vingegaard twijfelde ook niet. Vaak irriteerde hij door in het wiel te blijven zitten, maar deze keer pakte hij resoluut mee over."

Verbeteren

Sergeant kijkt ook nog even in de glazen bol voor wat betreft het verdere verloop van de Tour. "Van Vingegaard mogen we met zekerheid zeggen dat hij gaat verbeteren. Van Pogacar weten we dat niet. Hij zegt zelf van wel, maar het blijft de vraag of dat kan als je de Giro al gereden hebt."

Er valt hem ook nog iets anders op. "Het viel mij de voorbije dagen op dat alle renners die gevallen zijn in het voorjaar momenteel goed aan het presteren zijn. Vingegaard en Evenepoel zie je beter worden en ook Stuyven en Girmay, die erbij lagen in Dwars door Vlaanderen, zie je in deze Tour op heel hoog niveau presteren.

"Ook Turgis lag er trouwens bij in Dwars door Vlaanderen en ook hij wint een etappe. Ik heb het gevoel dat die jongens frisser zijn. Of hen dat de bovenhand geeft, weet ik niet. Maar het lijkt toch mee te spelen."