5 Redenen waarom je vandaag van start tot finish klaar moet zitten voor de Tour

Op onze redactie zijn we razend benieuwd naar de Pyreneeënetappe van vandaag in de Tour de France. 

Tour Pogacar Vingegaard Evenepoel

Vandaag staat de eerste van twee Pyreneeënritten op het programma. Een korte, met aankomst bergop. Van alle bergetappes in de Tour kijken we misschien wel het meeste uit naar deze rit over de mythische Col du Tourmalet naar Pla d'Adet. We raden je aan om vanaf de start om 13:20 uur klaar te zitten. Waarom? Nou, hierom:

1) Eerste bergrit

We reden op dag vier weliswaar over de Col du Galibier, maar dat is inmiddels al elf dagen geleden... De verhoudingen liggen nu totaal anders en bovendien finishen we vandaag wél bergop. Dit kunnen we dus met recht de eerste bergrit (in het hooggebergte) van de Tour noemen. En dat is er altijd eentje om naar uit te kijken!

2) Knallend openingsuur

De geoefend kijker weet precies wat hem of haar te wachten staat, maar voor wie het openingsuur van een Tour-bergrit nog nooit heeft gezien: KIJKEN! Demarrages, blokkades, tegenaanvallen, vooruitgestuurde schaduwkopmannen, achtervolgingen van Franse ploegen om - pak 'm beet - plek twaalf in het algemeen klassement te verdedigen... En dat dwars door elkaar, minstens een uur lang. Genieten!

3) Pogacar vs. Vingegaard

De etappe naar Le Lioran heeft voor een flinke omwenteling gezorgd... Niet langer Tadej Pogacar, maar Jonas Vingegaard lijkt de beste papieren te hebben voor de bergetappes. Reken er dus maar op dat Visma | LAB er vol in gaat vliegen vandaag en dat we een nieuwe episode in het titanenduel Pogacar vs. Vingegaard krijgen. Zin in!

4) Dag van de waarheid voor Remco

De eerste échte bergetappe in de Tour is voor velen de dag van de waarheid. Natuurlijk voor Pogacar en Vingegaard, maar toch zeker - en vooral - ook voor Remco Evenepoel. Na vandaag weten we eindelijk waar hij nu écht staat als klassementsrenner. Tot deze Tour had de Belg het steevast lastig in zware bergritten met meerdere hoge cols. Nu weer?

5) Pokkenweer

Dit is misschien wel de belangrijkste reden om vandaag de héle etappe te bekijken: het is pokkenweer in Nederland! Geen reden om naar buiten te gaan, des te meer reden om een middagje voor de buis te hangen. Dekentje over de benen, warme kop thee en de Tour aan op TV... Heerlijk, die herfst!