Jorgenson: 'Nooit expliciet tegen me gezegd, maar heb het gevoel dat het de kant opgaat dat de ploeg een groterondewinnaar in me ziet'

Matteo Jorgenson moet dit weekend een belangrijke rol vervullen in dienst van Jonas Vingegaard.

Jorgenson

De veelzijdige Amerikaan, die in de Dauphiné nog tweede werd, staat voorlopig tiende in het algemeen klassement op bijna negen minuten van leider Tadej Pogacar. Jorgenson vertelde niet lang geleden tegen Wieler Revue dat hij zich nog niet als klassementsrenner ziet.

Nog steeds houdt hij een slag om de arm, maar in gesprek met De Volkskrant geeft hij toe dat zijn ploeg Team Visma | Lease a Bike meer en meer die kant op beweegt met hem en hem wellicht als toekomstig-Tourwinnaar ziet. "Yeah, ik heb het gevoel dat het die kant opgaat, maar niemand heeft me dat zo expliciet gezegd."

Jorgenson denkt niet dat hij moet veranderen als hij zich gaat richten op het winnen van een grote ronde. Hij zal de voorjaarsklassiekers blijven rijden. "Ik hoef mijn gewicht maar een klein beetje naar beneden te 'tweaken' als ik in de zomer de Tour doe na de voorjaarskoersen."

Jonas Vingegaard

"Ik denk dat als ik voor het algemeen klassement in een grote ronde ga, dat er nog genoeg ruimte is om in het voorjaar eendagskoersen te doen. Ik doe die enorm graag en ze maken me ook tot een betere renner. Kijk maar naar dit jaar: ik heb het aardig gedaan in de klassiekers en nu in de Tour gaat het ook goed."

Toch waakt Jorgenson voor te hoge verwachtingen, want hij beseft: een nieuwe Jonas Vingegaard worden, is onmogelijk. "Zoals Jonas nu rijdt, zal niemand zijn rol overnemen in de Tour. Maar wie weet: misschien krijg ik in de andere grote ronden een kans. Dus probeer ik zoveel te leren als ik maar kan."