🎥 Knettergek! Mountainbiker springt over peloton in de Tour

Een groepje geloste renners zag bergop plots een mountainbiker over hen vliegen. 

Mountainbiker

Geen koers ter wereld waar we langs de kant van de weg zo'n knettergekke taferelen zien als in de Ronde van Frankrijk. Dat is dit jaar niet anders. Tijdens het afgelopen Pyreneeënweekend was het hek helemaal van de dam.

Zowel zaterdag als zondag lag de finish bergop op een col buiten categorie en dat bracht heel wat kijklustigen op de been. Een overgrote meerderheid schreeuwde de renners luidkeels naar boven, maar in die uitzinnige massa zaten helaas ook weer enkele rotte appels.

Zo vond een dronken toeschouwer het nodig om op Pla d'Adet chips in het gezicht van Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard te gooien. De man, een 32-jarige Bretoen, is gearresteerd maar werd een dag later alweer vrijgelaten omdat Visma - Lease a Bike en UAE Team Emirates geen klacht wilden indienen.

De chipsgooier was niet de enige onverlaat afgelopen weekend. Zo kreeg een meeloper op Plateau de Beille een trap van een andere toeschouwer en belandde er bijna een slipper in het wiel van Pogacar. Je zou het een klein mirakel kunnen noemen dat alle renners veilig door de Pyreneeën geraakt zijn.

Strafste stunt

Maar het kan nog gekker. Tijdens de Touretappe naar Le Lioran (gewonnen door Jonas Vingegaard) haalde de lokale mountainbiker Valentin Anouil een levensgevaarlijke stunt uit. Hij besloot met zijn fiets over het peloton te springen.

De lefgozer zocht een leuke (en zeer hoge) klif, bouwde een houten platform en sprong over de weg om dan veilig te landen op een pad aan de overkant. Dat gebeurde op een hoogte van maar liefst 12 meter. Een groepje geloste renners keek even verbaasd op toen ze een mountainbiker over zich zagen vliegen.

De beelden:

Anouil is overigens niet aan zijn proefstuk toe. Tijdens de Tour van 2019 deed hij exact hetzelfde, maar dan op een andere plek. Hij is een professional die dergelijke stunts wel gewend is.

Tour de France
  • YouTube/Valentin ANOUILH