Tour | Verraderlijke 'haaientandbergrit'! Alles wat je moet weten over etappe 20: Nice-Col de la Couillole

Hieronder vind je alle informatie over de Tour-etappe die vandaag op het programma staat! We zetten alles voor je op een rijtje.

etappe 20 tour

Parkoers en wielergeschiedenis

De bergen komen niet meer boven de tweeduizend meter uit, maar de twintigste etappe is wel een klassieke Alpenrit. Het gaat op of af. Een middenweg is er niet. Na zo’n tien kilometer gaat het omhoog op de flanken van de Col de Braus (10,2 kilometer aan 6,3 procent). Voel je hier de benen, dan ga je een lastige dag tegemoet...

De Col du Turini (20,6 kilometer aan 5,7 procent) is lang en zal de benen verder doen verzuren. Na drie weken zal er bij veel van de renners weinig meer in de tank zitten. Na de Turini is het nog niet gedaan, want de Col de la Colmiane (7,6 kilometer aan 6,8 procent) is de derde van in totaal vier beklimmingen in deze etappe.

Na een vrij lange afdaling moeten de renners de slotklim nog zien te bedwingen. De Col de la Couillole is geen bekende Tour de France-klim, maar lag vorig jaar wél in Parijs-Nice. Toen ging de zege naar Tadej Pogačar, die David Gaudu en Jonas Vingegaard overtuigend versloeg in de sprint. De Col de la Couillole is een regelmatige klim. De kilometers lopen allemaal tussen de 6,5 en 8,5 procent.

Geschiedenis

Philippe Maire. Hij is geen bekende ex-wielrenner, maar door toedoen van het boek De Wielermaffia van Daniel Coyle en Tyler Hamilton is hij wel een bekende naam geworden in de wielersport. Dat alles komt door de band die hij had met Lance Armstrong.

Maire had een fietsenzaak in Cagnes-sur-Mer, waar hij regelmatig sleutelde aan de fiets van de Texaan, die op zijn beurt in een villa woonde op een steenworp afstand van de Col d’Eze. Maire is niet bekend vanwege zijn werk aan de fiets van Armstrong, maar omdat hij volgens Coyle en Hamilton de drugskoerier was van Armstrong.

Voor de Tour de France van 1999 werd Motoman ingehuurd om de ploeg te volgen met een thermosfles vol EPO erin. “Als we EPO nodig hadden, zoefde Philippe door het verkeer van de Tour en leverde hij het af”, vertelde Hamilton. In 2013 ging de NOS op zoek naar Maire, die nog steeds een fietsenzaak bestierde.

Hoewel hij geen interview op camera gaf, was hij wel bereid om te vertellen over zijn band met Armstrong. Hij gaf toe dat hij bij de Tourfeesten van 1999 en 2000 aanwezig was, maar hij ontkende de belangrijkste vraag: of hij Motoman was.

Streek

Noem de stad Nice en in één adem laat je de Promenade des Anglais vallen. Het is het centrum van het toeristische en mondaine deel van de Franse stad en dit jaar (bijna) de finish van de Tour de France. Place Masséna ligt een paar pedaalslagen van Promenade des Anglais, aldus koersdirecteur Christian Prudhomme.

Naast het Place Masséna ligt het Museum van Masséna, waar je onder meer de gouden mantel van de eerste vrouw van Napoleon vindt. De Promenade des Anglais werd aangelegd in 1820 door de Engelsen. De rijken maakten toen al graag de oversteek van het eiland naar het vasteland.

De Promenade des Anglais is in totaal zeven kilometer lang. Voor velen is de boulevard ook onlosmakelijk verbonden met 14 juli 2016. Net na de vuurwerkshow vanwege de nationale feestdag reed een terrorist met een vrachtwagen in op de mensenmenigte. Er werden die dag 86 mensen gedood.

Profiel van de etappe

Profiel van de klim

TV

Je hebt voor de Tour de France de keuze uit drie zenders: de NOS, Sporza en Eurosport. Sommige ritten worden integraal uitgezonden, zoals het openingsweekend. Maar als je niks van de finale wil missen moet je sowieso toch rond een uurtje of half vijf wel voor de buis of livestream zitten, want de finish is steeds zo rond de klok van half zes.

's Avonds kun je kijken naar De Avondetappe. Vive le Vélo draait na het EK voetbal ook weer op volle toeren en is iedere avond (op een wisselend tijdstip, check de online tv-gids) te zien op VRT1. Er zijn natuurlijk ook honderdmiljoenmiljard podcasts waar je naar kunt luisteren...