Thijs Zonneveld over Pogacar: 'Als je dan Kelderman op kop zet en 6.1 of 6.2 watt per kilogram laat rijden, zit hij helemaal niet af te zien'

Tadej Pogacar rijdt na de Giro d'Italia ook in de Tour de France fluitend rond. 

Pogacar

Dat is ook wat Thijs Zonneveld opvalt, zo vertelt hij in de podcast In het Wiel. Net als veel andere wielerliefhebbers is hij in de ban van ene Mou, die op X dingen deelt over Pogacar. Bijvoorbeeld dat de Sloveen slecht getraind werd vóór 2024, dat hij en Juan Ayuso geen geweldige band hebben en ook zijn voorspellingen, die hij in maart deed, van gereden wattages komen akelig dicht overeen.

Mou deelde eerder ook het FTP van Pogacar: momenteel 431 watt bij zo'n 63 kilogram. Een FTP is het vermogen dat je een uur steady kunt volhouden. Het vermogen dat je kunt rijden zonder te verzuren. Zonneveld: "Wij zeggen dat hij fluitend rondrijdt, maar dat is dus ook echt zo. Daarom krijgt hij het voor elkaar om naar de laatste klim te rijden zonder veel te hebben afgezien."

"Als je zo'n hoge FTP hebt als Pogacar heeft, wat in de buurt komt van 6,6 en misschien wel 6,7 watt per kilogram, dan rijd je dus fluitend rond... Dan kun je Kelderman op kop zetten die 6,1 of 6,2 watt per kilo rijdt, maar dan zit je dus gewoon niet zo af te zien. Daar schrikt hij niet van."

Druk zetten

Het zal volgens Zonneveld best een beetje pijn doet, maar kapot gaat de Sloveen er niet van. "Als je er dan ook nog voor zorgt dat je genoeg eet en drinkt, waardoor je glygoceenvoorraad intact blijft en je daar flink uit kunt putten op de laatste klim, dan kun je die ook echt opvliegen nadat je vijf uur lang zogenaamd onder druk bent gezet."

"Wat Visma | Lease a Bike in de rit naar Plateau de Beille deed, was het heel hard maken. Maar Pogacar heeft zoveel over. Als je het zwart op wit ziet dan denk je: hoe ga je hem überhaupt onder druk zetten? Hij is die dag helemaal niet onder druk gezet."

De fysieke capaciteiten van Pogacar zijn zo groot dat hij nauwelijks lijdt onderweg. "Zo'n rit als vandaag interesseert hem ook geen reet. Als hij nog even vijf minuten 400 watt tussendoor moet rijden, dan doet hij dat écht fluitend. We wisten natuurlijk dat hij een uitschieter is, maar het is nog erger dan we al dachten."