Ten Dam: 'Vingegaard reed zichzelf rechtstreeks de guillotine in op Plateau de Beille'

Ten Dam is kritisch over de tactiek die Visma en Vingegaard hanteerden op weg naar Plateau de Beille. Hij verwijt ze gebrek aan improvisatievermogen. 

vingegaard met pogacar in het wiel

Gisteren zat de kersvers bondscoach Gravel Laurens ten Dam in De Avondetappe van de NOS. Hij kwam daarin te spreken over zijn nieuwe (parttime)functie, maar uiteraard ook over de Tour. Hij had met name een interessant inzicht over de tactiek van Visma | Lease a Bike en Jonas Vingegaard in de veelbesproken etappe naar Plateau de Beille.

Vingegaard en Visma hadden moeten improviseren

Die tactiek van Visma | Lease a Bike werd door bijna iedereen geroemd; ze hadden niet anders en beter kunnen doen en stuitten gewoon op een ijzersterke Tadej Pogacar, was de overheersende gedachte. Ten Dam bleek daar bij Dione de Graaff aan tafel toch iets anders over te denken. Volgens hem had Visma het wel degelijk anders aan kunnen pakken, vooral toen ze zagen dat het plan geen vruchten afwierp.

"Ik zat te kijken naar de rit naar Plateau de Beille en daar ging Vingegaard 10 kilometer van de meet aan, meen ik. Een dag eerder had-ie 40 seconden verloren die ze bij Visma niet hadden ingecalculeerd, dus hij stond op twee minuten. Dan moet je vaker tijd goedmaken dan wanneer je nog op 1 minuut 13 staat", schetst Ten Dam de uitgangspositie voor de dit.

De theorie was dus all out lang aanvallen, maar volgens Ten Dam had Visma wat moeten improviseren naar aanleiding van wat er in de praktijk gebeurde. Pogacar had veel voordeel van de draft in het wiel van Vingegaard.

"Als je dan ziet na twee, drie kilometer: de gele trui zit in m'n wiel en trapt met de 25 kilometer per uur die we rijden 30 watt minder. Het nog zeven kilometer naar de meet. Dan weet je: Vingegaard gaat tijd verliezen op het geel, weer. Want het geel gaat aanvallen."

Van kop af, niet de guillotine in

Daarom had Ten Dam liever gezien dat Vingegaard niet op kop was blijven rijden op Plateau de Beille. "Ik zou hem van kop hebben gehaald en proberen zo min mogelijk tijd te verliezen op het geel en dan kijken wat je nog in de derde week kan doen. Dan komt Evenepoel maar terug, maar dan rijd je wel om de Tour te winnen."

"Nu weet je gewoon: ik ga weer een minuut verliezen. Het kon niet zo, hij reed zichzelf rechtstreeks de guillotine in. Ik snap dat dit het plan was, en het is heel moeilijk om iemand van kop te halen die alles aan het geven is. Ze reden de allerbeste waardes die ze ooit gereden hadden. Maar je weet ook: je rijdt met 25 per uur voor iemand op kop die er veel beter uitzag dan drie dagen ervoor", doelt Ten Dam op de etappe door het Centraal Massief waar Pogacar wel tegen een counter opliep.

Tour de France
  • Screenshot NOS