Jens Voigt hekelt olympische wegrit Parijs: 'Dwaze fout'

Oud-renner en huidig Eurosport-analist Jens Voigt is om meerdere redenen fel gekant tegen de wegrit op de Olympische Spelen. 

jens voigt hekelt olympische spelen

Jens Voigt ken je misschien als oud-renner van onder andere Crédit Agricole en de wielerploegen van Bjarne Riis. Hij won twee etappes in de Tour de France en wist ook in de Giro een rit te winnen gedurende zijn actieve carrière. Inmiddels is de nu 52-jarige Voigt analist geworden bij Eurosport. In de grote rondes

Voigt snapt Lefevere

In de grote rondes zit hij achterop de motor om met een 'Allo Allo-accent' in het Engels verslag te doen. van de koers - back to zzzee commentatorzzz. In die verslagjes geeft hij meestal niet echt z'n mening over het wielrennen, maar doet hij puur verslag van wat hij ziet. Dat wil niet zeggen dat Voigt geen mening over het wielrennen heeft. In het Italiaanse Tutto Bici houdt hij er bijvoorbeeld een gepeperde mening over wielrennen op de Olympische Spelen op na.

De Duitser vindt dat wielerprofs daar eigenlijk niks te zoeken hebben. "Wat mij betreft zouden er alleen jonge renners of amateurs naar de Spelen moeten gaan", begint hij z'n betoog.

Patrick Lefevere liet zich eerder al op zo'n manier uit. Voigt heeft wel begrip voor wat de Belgische teammanager toen zei. "Hij zegt: ik betaal mijn professionals het hele jaar, maar in een olympisch jaar ben ik ze bijna een maand kwijt."

Ook Voigt snapt er dus niks van. "Voor mij slaat het nergens op dat professionals de olympische wegrace rijden. Ze krijgen ieder jaar al drie grote rondes, vijf Monumenten, een EK en WK voor de kiezen. En de olympische winnaar krijgt niet eens de kans om met een symbool van zijn overwinning rond te rijden. Dat zou nog een mooie bonus zijn."

Parkoers Parijs veel te lang volgens Voigt

Bovenstaande gaat over de Olympische Spelen en wielrennen in het algemeen, maar ook over de wegrit specifiek in Parijs heeft Voigt nog wel wat harde noten te kraken.

"Ik vind het nogal een dwaze fout om 90 renners een wedstrijd van 273 kilometer te laten rijden. Wat denken ze? Het dreigt op die manier een saaie wedstrijd te worden, waarin maar een paar man de koers zullen uitrijden."

Dat komt ook doordat bij de 90 renners die starten er een hoop uit exotische wielerlanden komen en dus eigenlijk niet het niveau hebben van de WorldTour. "Zij zullen geen weerstand kunnen bieden. Landen hebben ook veel te weinig mankracht om goed te kunnen achtervolgen."

Voigt had liever een veel kortere koers gezien. "Als je het met zo weinig renners wil doen, had er minimaal 50 kilometer van tet parkoers gemoeten. Nu heb je Mathieu van der Poel en Remco Evenepoel als favorieten, maar Tadej Pogacar doet al niet mee en iemand als Tom Pidcock prefereert de olympische mountainbikewedstrijd."

Naast de namen die hij al noemde, zijn de favorieten dan ook dungezaaid, denkt Voigt. "Ik zie geen andere mannen die zo'n slopende race kunnen winnen. Alleen Milaan-Sanremo is langer dan de olympische wegwedstrijd en daar doen wél de beste renners mee."