Dit zijn de 10 beste tijdrijders aller tijden

Van Evenepoel tot Indurain; dit zijn volgens ons de tien meest succesvolle - en beste - tijdrijders in de historie van het wielrennen.

Tijdrijders Evenepoel Indurain Cancellara

Na zijn gouden plak in Parijs heeft Remco Evenepoel de bingo-kaart voor tijdrijders vol. Hij won tijdritten in alle grote rondes, werd wereldkampioen en nu ook Olympisch kampioen. Daarmee behoort de jonge Belg nu al tot de beste tijdrijders aller tijden. Maar wie nog meer? En wie is de allerbeste? We tellen af van tien tot één:

10) Jan Ullrich

Ondanks dat Jan Ullrich maar 15 tijdritzeges op zijn naam heeft staan, misstaat hij niet in dit lijstje. De Duitser was - indien afgetraind - onklopbaar op de tijdritfiets. In zijn memorabele duels met Lance Armstrong was hij op de tijdrit vaak in het voordeel, met als hoogte- en dieptepunt de Tour de France van 2003. In die Tour leek Ullrich in de laatste tijdrit zijn rivaal te kloppen voor zowel de rit- als de eindzege, totdat hij jammerlijk onderuit ging op een rotonde...

9) Chris Boardman

Huh... Chris Boardman was toch een proloogspecialist? Ja, dat klopt, maar hij behoort ook tot de beste tijdrijders aller tijden op de langere ritten tegen de klok. Inclusief zijn drie proloogzeges in de Tour won hij maar liefst 39 tijdritten, waarvan drie keer de prestigieuze Chrono des Nations en het allereerste tijdrit-WK ooit in 1994.

• Aantal tijdritzeges: 39
  • Wereldkampioen: 1x
  • Tijdritzeges Tour: 3 (incl. 3 prologen)
  • Tijdritzeges Giro: 0
  • Tijdritzeges Vuelta: 0
Chris Boardman aan het werk op de tijdritfiets

8) Remco Evenepoel

Remco Evenepoel is - zoals gezegd - de enige tijdrijder die zowel het WK, als de Olympische Spelen als tijdritten in alle grote rondes won. Een uniek gegeven voor een unieke renner die (mede) dankzij zijn fenomenale tijdrit de Vuelta van 2022 won.

• Aantal tijdritzeges: 16
  • Olympisch kampioen: 1x
  • Tijdritzeges Tour: 1
  • Tijdritzeges Vuelta: 1
  • Tijdritzeges Giro: 2

7) Tony Rominger

Misschien niet de meest voor de hand liggende naam, maar Tony Rominger behoort weldegelijk tot de beste tijdrijders in de historie van het wielrennen. De Zwitser won weliswaar nooit het WK of op de Olympische Spelen, maar won wel chronoraces in alle grote rondes. Mede door zijn capaciteiten op de tijdritfiets won hij drie keer de Vuelta.

• Aantal tijdritzeges: 35
  • Wereldkampioen: 0x
  • Tijdritzeges Giro: 3
  • Tijdritzeges Vuelta: 6

6) Tony Martin

Hij is nog maar een paar jaar ex-prof, maar vergeten zijn wij hem niet. Tony Martin behoort met zijn vier wereldtitels en 10 (!) nationale titels natúúrlijk ook tot de allerbeste tijdrijders aller tijden. De Pfanzerwagen was een waar fenomeen - én een lust voor het oog - op de tijdritfiets.

• Aantal tijdritzeges: 50
  • Wereldkampioen: 4x
  • Tijdritzeges Tour: 3
  • Tijdritzeges Vuelta: 2
Der Pfanzerwagen kon pijn lijden als geen ander

5) Eddy Merckx

Als een wielerlijstje de titel 'De beste ... aller tijden' draagt, kun je er donder op zeggen dat Eddy Merckx erin staat. Ook in het lijstje met de beste tijdrijders is de Kannibaal vertegenwoordigd. Met 67 overwinningen is hij degene met de meeste zeges in ritten tegen de klok. Wereldkampioen of Olympisch kampioen werd hij nooit, want in zijn tijd werden die tijdritkampioenschappen nog niet gehouden.

• Aantal tijdritzeges: 67
  • Tijdritzeges Tour: 16 (incl. 3 prologen)
  • Tijdritzeges Giro: 6
  • Tijdritzeges Vuelta: 3 (incl. 1 proloog)

4) Miguel Indurain

Als je aan tijdrijders in de Tour de France denkt, denk je natuurlijk aan Miguel Indurain. Het Spaanse fenomeen was in de jaren '90 ongenaakbaar in ritten tegen de klok. Hij won de Tour vijf keer door in tijdritten toe te slaan en in de bergritten te consolideren. Bovendien won hij in 1996 de eerste Olympische tijdrit ooit voor profwielrenners.

• Aantal tijdritzeges: 32
  • Tijdritzeges Tour: 10 (incl. 2 prologen)
  • Tijdritzeges Giro: 4

3) Bernard Hinault

We noemden eerder al Eddy Merckx, maar ook die andere grootheid stond zijn mannetje in de tijdrit: Bernard Hinault. De Fransman won maar liefst 20 ritten tegen de klok in de Tour de France. Ook voor hem gold dat er nog geen WK's werden verreden gedurende zijn loopbaan, al werd de Chrono des Nations in die tijd toch wel gezien als het officieuze tijdrit-WK. Deze wedstrijd won Hinault maar liefst vijf keer, terwijl Merckx hem maar één keer won.

• Tijdritzeges Tour: 20 (incl. 5 prologen)

2) Fabian Cancellara

Twee keer Olympisch kampioen, vier keer wereldkampioen en tien keer nationaal kampioen. Dat zijn de indrukwekkende cijfers van Fabian Cancellara, die daarnaast ook nog eens tijdritten won in de Tour en de Vuelta. Ondanks dat de Zwitser nèt niet op plek één staat in deze lijst, reed hij het meest indrukwekkende tijdrit-palmares bijeen in zijn profloopbaan.

• Aantal tijdritzeges: 58
  • Olympisch kampioen: 2x
  • Tijdritzeges Tour: 7 (incl. 4 prologen)
Cancellara sloot zijn carrière in stijl af met zijn tweede tijdritgoud op de Spelen in Rio

1) Jacques Anquetil

Tsja, als je de bijnaam Monsieur Chrono draagt, dan hoor je in deze lijst natúúrlijk op plek één te staan. Jacques Anquetil was in zijn tijdperk heer en meester op het individuele onderdeel en won mede daardoor vijf keer de Ronde van Frankrijk. Hij won in totaal 63 ritten tegen de klok, waarvan elf in de Tour. De prestigieuze Chrono des Nations won hij maar liefst negen keer. Met recht de allerbeste tijdrijder aller tijden dus!