Dit zijn de laatste geruchten over transfers in het wielrennen

Er gaan weer een hoop renners van ploeg verkassen. In het artikel lees je de laatste geruchten op het gebied van transfers in het profwielrennen. 

alberto bettiol

Elk jaar is het weer een tombola van heb ik jou daar. Heel wat renners moeten weg bij hun huidige ploeg of zoeken zelf hun heil ergens anders. Eerder lieten we al zien welke renners voorlopig nog zonder contract zitten voor het komende seizoen. In dit artikel sommen we de laatste geruchten over transfers even voor je op in een handig overzicht.

Astana heeft meer financiële armkracht voor transfers

We beginnen bij een grote naam, namelijk de Italiaans kampioen Alberto Bettiol, nu rijdend bij EF Education-EasyPost. De oud-winnaar van de Ronde van Vlaanderen staat in de belangstelling van Astana Qazaqstan. De ploeg van Vino zou de Toscaan volgens Gazetto dello Sport een 'zeer goed aanbod' hebben gedaan.

Astana heeft komend seizoen veel meer financiële armslag vanwege de nieuwe Chinese fietsensponsor XDS die het aan zich bond. De blauwe formatie verruilt de fietsen van Willier dus ook in voor die van Chinese makelij. De ploeg van manager Aleksandr Vinokoerov verlengde het contract met het grootste Kazachstaans talent Yevgeniy Fedorov ook al. Kaden Groves zal de rol van sprinter overnemen bij Astana - als Cavendish daadwerkelijk stopt dan..

Er vertrekken uiteraard ook renners bij Astana. Vaste waarde Alexey Lutsenko zou een van hen zijn. De 31-jarige Kazak gaat zijn carrière voortzetten bij Israel-Premier Tech.

Visma haalt oude bekende terug

Visma | Lease a Bike heeft vanwege het stoppen van Robert Gesink weer wat nood aan ervaring. Die vond de ploeg al in Victor Campenarts, die eerder reed bij Visma's voorganger LottoNL-Jumbo. Maar nu lijkt ook Mike Teunissen weer terug te keren bij z'n voormalige broodheer.

De Limburger maakte de afgelopen twee jaar een uitstapje naar Intermarché-Wanty om wat meer voor eigen kans te kunnen rijden, maar legt zich nu toch weer neer bij een knechtenrol. Dat is goed nieuws voor sprinter Olav Kooij, want die krijgt er een goede lead-out bij. Dat was ook nodig, want de gebroeders Tim en Mick van Dijke vertrekken hoogstwaarschijnlijk naar Lidl-Trek.

De Nederlandse ploeg versterkt zich met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid ook met Simon Yates van Jayco-AlUla en de Fransman Axel Zingle van Cofidis.

Sjoerd Bax verlaat team Pogacar

Sjoerd Bax schoot de afgelopen jaren als een komeet omhoog in de wielersport. Hij maakte op 26-jarige leeftijd de overstap van het continentale Metec-Solarwatt naar Alpecin-Deceuninck. Na een jaar vertrok hij daar alweer, en niet naar de minste ploeg: Team UAE Emirates. Daar moet hij veel knechten en vandaar dat hij zijn heil na twee jaar ergens anders zoekt: Bax gaat rijden voor de procontinentale ploeg Q.36.5 Pro Cycling Team, waarvoor bijvoorbeeld nu Giacomo Nizzolo rijdt.

Bax is in goed gezelschap, want ook Julian Alaphilippe zou voor de ploeg met Zwitserse licentie gaan rijden. Eerder gingen er geruchten dat hij een lucratief contract bij Total Energies zou tekenen, maar de Zwitsers liggen nu toch op pole position volgens de website Cyclinguptodate.

Van Baarle en vriendin Prévot ploeggenoten, Urska Zigart in Belgische dienst

Kersvers olympisch kampioen mountainbiken Pauline Ferrand-Prévot vertrekt bij INEOS Grenadiers en gaat bij Visma | Lease a Bike rijden in 2025. Op die manier wordt ze ploeggenoot van haar vriend Dylan van Baarle. Ze moest wel van ploeg veranderen, want INEOS heeft geen wegploeg bij de vrouwen en Prévot wil wel weer graag koersen op de weg; ze heeft haar zinnen gezet op de Tour de France Femmes komend seizoen.

Tenslotte nog een nieuwtje over Urska Zigart, de verloofde van Tadej Pogacar. Ze reed sinds 2021 voor de Australische ploeg Liv-AlUla (en diens naamvoorgangers). Na een paar jaar zoekt ze haar heil ergens anders. Ze wordt geen ploeggenoot van haar man bij UAE Team ADQ, zoals de vrouwenvariant van de Arabische ploeg heet.

Nee, ze gaat voor de vrouwenploeg van Patrick Lefevere rijden. Servais Knaven en diens vrouw Natasja zijn er naar verluidt in geslaagd de 27-jarige Sloveende naar AG Insurance-Soudal te lokken.

Nieuws
  • Cor Vos