🎥 Puck Pieterse praat al wheelieënd over deelname Tour de France Femmes: 'Het is niet dat ik vijf armen heb gebroken ofzo, stiekem voor wit gaan'

Zondag kende Puck Pieterse nog een pechdag op de MTB, maar nu kijkt ze al vrolijk (en op één wiel) vooruit op de Tour de France Femmes. 

puck pieterse doet een wheelie

De olympische MTB-wedstrijd eindigde buiten haar eigen schuld om in een deceptie voor Puck Pieterse. Ze reed laat in de koers lek en moest van band wisselen. Ze begon nog wel aan een inhaalrace, maar die eindigde op een vierde plaats.

Pieter

Ze was na de race uiteraard enorm teleurgesteld, maar zat 's avonds al wel weer bij Dione de Graaff (en Annemiek van Vleuten en Tom Dumoulin) aan tafel in Studio Parijs. Daarin blikte ze terug op de MTB-wedstrijd, maar onthulde ze ook dat ze mee gaat doen aan, in haar eigen woorden, 'een toerritje door Nederland, België en Frankrijk met finish op Alpe d'Huez. Inderdaad, de Tour de France Femmes, die op maandag 12 augustus in Rotterdam start.

In een filmpje op Instagram bevestigt ze haar deelname nog eens, en wel op een bijzondere manier: met een heel lange wheelie op haar wegfiets (het Instagram-account van de Tourstart in Rotterdam moet nog wel even oefenen op haar naam: Pieterse in plaats van Pietsers...).

Bij het filmpje hoort ook een interview met de 22-jarige Amersfoortse alleskunner. Daarin zegt Pieterse, vermoedelijk gewoon ergens zitten en niet wheelieënd op de fiets, dat het plan om mee te doen een beetje spelenderwijs ontstond, zoals zoveel bij Pieterse spelenderwijs lijkt te gaan.

"Ik had niet meteen het idee dat ik de Tour wilde rijden. Het was eigenlijk: we plannen tot aan de Spelen en dan zien we wel. In mijn TrainingPeaks (software om trainingen te monitoren en plannen red.) had ik bij de Tour een vraagteken gezet met een grappige emoticon. Maar dat was meer een tease dan een echt plan."

Toen de ploegleiding er later weer over begon, werd het wel een echt plan. "Ik dacht als de voorbereiding en vorm goed zijn; waarom niet? Kijk, ik heb wel pech gehad tijdens de Olympische Spelen en zal dit emotioneel best moeten verwerken, maar het is niet dat ik vijf armen gebroken heb, ofzo."

"Ik hoef geen harde comeback te maken. Nu is er meteen weinig tijd voor zelfmedelijden, want twee weken na de Tour is het WK mountainbike alweer. Denk dat ik daarna pas toekom aan het mentale herstelproces."

Ambities Pieterse

Pieterse start zonder druk in Rotterdam. De kopvrouwen van Fenix-Deceuninck, zoals het vrouwenteam van de gebroeders Roodhooft heet, zijn Pauliena Rooijakkers en Yara Kastelijn. Maar Pieterse gaat uiteraard niet anoniem meerijden.

"Ik zal waarschijnlijk een vrije rol krijgen. Het zou mooi zijn om in de zwaardere ritten echt mee te doen van voren. Ik heb niet de druk om bijvoorbeeld het geel te pakken. Als ik de eerste rit een half uur verlies, maakt dat niet echt uit. Dan kan ik weer andere doelen stellen. Het lekkere is dat helemaal niets hoeft."

Maar het kan natuurlijk wel... Zo doet ze nog mee voor de witte trui: "Het is heel vet om mee te maken, zeker omdat ik nu nog belofte ben. Of ik dan toch stiekem ambities heb voor de witte trui? Wat ik al zei: tijdverlies in het algemeen klassement is echt geen drama. Maar als ik dan toch ergens voor zou gaan, dan is het jongerenklassement dat wel."

Hieronder zie je nog het filmpje van Pieterse op één wiel, waarin ze haar deelname bevestigt.

Het filmpje lijkt gezien de bergachtige omgeving waarin Puck fietst al opgenomen voor de Spelen in Parijs. Ze bereidde de Olympische Spelen (en dus ook de Tour de France Femmes) voor op hoogtestage in La Plagne, waar ook de mannenploeg van Alpecin-Deceuninck zat voor de Tour.

Achtergrond
  • Instagram Tour de France Femmes Rotterdam