Kopecky voelde geen verantwoordelijkheid om Faulkner terug te halen: 'Vos is de snelste, het was aan haar de kastanjes uit het vuur te halen'

Lotte Kopecky reed een sterke olympische wegwedstrijd, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met brons. 

Kopecky

Een gewonnen brons stelde Kopecky na afloop. Na een ongelukkige valpartij op zo'n veertig kilometer van de meet werd ze namelijk met tal van anderen opgehouden. Kopecky wist als enige het gat naar de rensters die wel door konden te overbruggen. Uiteindelijk brak dat haar in de finale op en was brons het hoogst haalbare.

Kopecky na afloop in gesprek met Sporza. "Op zich ben ik daar wel blij mee. Natuurlijk koers je om te winnen en wil je het hoogst haalbare, maar op de Spelen is dat toch net iets anders. Ik ben heel blij dat ik geen vierde word, zoals drie jaar geleden. Dat was de meest verschrikkelijke plaats om te eindigen."

Het speelt ook mee dat ze haarzelf niets kan verwijten. Ook niet dat ze te veel krachten verspeelde in de achtervolging op onder anderen Vos, Faulkner en Vas. "Die cartouche moest ik verschieten, want anders kwam ik nooit meer in koers. Toen Vos en Vas wegreden uit dat groepje, had ik meteen het gevoel dat het voorbij was."

Vos

Er werd tenslotte veel naar elkaar gekeken in de achtervolgende groep. "Je weet dat als je vol gaat in de achtervolging, je op de laatste keer Montmartre te kort zal komen. Daar wilde ik gaan, maar Faulkner legde een heel hoog tempo op. Vanaf dan was het gewoon volgen en samen naar Vos en Vas rijden."

Faulkner versnelde meteen weer en sloeg een gat. Ze werd pas aan de finish teruggezien. "Je weet dat dat zal gebeuren met Faulkner. Maar dan weet ik ook dat Vos de snelste is op papier en dat het aan haar is om de kastanjes uit het vuur te halen. Ik weet ook niet of ik in staat was geweest om te reageren. Eens Faulkner weg was, ging de switch bij mij meteen naar de medailles."

Het volgende doel is goud halen op de baan. "Na de tijdrit speelde er een enorm wat-als-gevoel in mijn hoofd. Ik dacht even dat ik mijn medaille al gemist had. Nu hoop ik op de baan iets meer risico's te kunnen nemen voor goud of zilver met dit brons al op zak."

Nieuws
  • Cor Vos