Belgische bondscoach Sven Vanthourenhout gewild in wielerwereld: 'Tegen oliedollars kunnen wij helaas niet op'

Sven Vanthourenhout heeft met zijn equipe weer een mooi hoofdstuk geschreven in Parijs. 

Vanthourenhout

In 2022 leidde Vanthourenhout kopman Remco Evenepoel al naar de wereldtitel, terwijl de Olympische Spelen in Parijs nog succesvoller werden. Evenepoel werd zowel olympisch kampioen op de tijdrit als in de wegrit. Ondertussen is bondscoach Vanthourenhout gewild in de wielerwereld.

Bondsvoorzitter Tom Van Damme gaat in gesprek met Het Laatste Nieuws in op de situatie rondom Vanthourenhout, die onder meer in de belangstelling zou staan van het UAE Team Emirates van Tadej Pogacar. "De geplande evaluatie is contractueel voorzien. Maar daar is het nu nog even het moment niet voor. Het sportieve primeert. Na de Spelen zijn er ook nog het EK in eigen land en het WK in Zürich. Pas daarna kan en zal er op een ernstige manier worden gesproken."

Vervolgens gaat hij toch iets dieper in op de zaak. "Het wederzijdse respect tussen ons is groot. Maar uiteraard: als er andere teams komen aankloppen en bepaalde oliedollars zich aandienen, tja... dan weet iedereen dat wij daar als federatie niet tegenop kunnen. Helaas."

Van Avermaet

De bond zal er desondanks alles aan doen om de succescoach langer vast te leggen, vertelt Van Damme. "We gaan het zeker proberen, in een rustige, positieve en constructieve sfeer. Maar dan zullen we elkaar toekomstgericht wél ergens tegemoet moeten kunnen komen."

"Het kan perfect dat hij andere ambities heeft, zoals ook Kevin De Weert en Rik Verbrugghe die in het recente verleden hadden. Als dat zo is en hij vertrekt, dan zal dat in elk geval in alle vriendschap en dankbaarheid zijn."

Vanthourenhout werd in november 2020 bondscoach van zowel de wegploeg als de veldrijders. Ondertussen doen eventuele opvolgers als de ronde. Greg Van Avermaet en Serge Pauwels worden bijvoorbeeld genoemd. Die laatste is al betrokken bij de Belgische bond als assistent-bondscoach.

Nieuws
  • Cor Vos