Steeds minder kinderen willen wielrennen door prestatiedruk: 'Het zou meer moeten gaan om plezier maken'

Het aantal licentie-aanvragen voor kinderen om te mogen wielrennen loopt al tien jaar lang terug. 

Van der Poel met kinderen

Terwijl Nederland aan de lopende band starts voor grote rondes organiseert, loopt het aantal kinderen dat wil wielrennen doorlopend af. Een zorgelijke ontwikkeling, vindt ook de KNWU. NOS Jeugdjournaal maakte er onlangs een item over.

Bauke Mollema

Het jeugdjournaal was aanwezig bij de Bauke Mollema Jeugdronde. Dat is een evenement met fietswedstrijden voor kinderen tussen de 8 en 14 jaar, mede georganiseerd door de naamdrager van het evenement.

"Ik denk dat wielrennen leuker is dan op de iPad zitten of op de telefoon", kaartte Mollema het belang en het plezier van fietsen aan. "Wat dat betreft ben ik een groot voorstander van veel sporten.

Ook aanwezig op het evenement was Joost van Wijngaarden van de KNWU. Hij is sinds dit jaar Manager Wedstrijdsport bij de nationale wielerbond en maakt zorgen.

Te veel nadruk op het presteren

"We denken dat mensen het gewoon niet zo leuk meer vinden", deelt hij zijn visie op de afname van het aantal licentieaanvragen. "Je ziet dat er vaak veel nadruk ligt op het presteren en op de uitslag. Of voor het plaatsen voor een kampioenschap."

Van Wijngaarden, die zelf ooit de Tour de France van 1925 nareed, vindt dat het anders moet. "Het zou meer moeten gaan om samen met je vrienden en vriendinnen lekker bewegen en plezier maken."

De Manager Wedstrijdsport stelt daarom veranderingen voor. Als voorbeeld noemt hij clinics, slalom-parkoersen of een wedstrijdje stilstaan op de fiets. Niet als onderdeel, maar als extraatjes rondom jeugdwedstrijden. "Meer dingen erin brengen die de kinderen meer plezier brengen, in plaats van dat het alleen maar gaat om die uitslag."

België

Ook in België wordt al jarenlang de noodklok geluid als het gaat om jeugdwielrennen. Hoewel de Belgische wielerbond na de olympische overwinningen van Evenepoel hoopt op een boost, lopen ook daar de aanmeldingen bij kinderen aanzienlijk terug.

De coronaperiode en de vergrijzing binnen organisaties zorgden ervoor dat het aantal jeugdwedstrijden is gehalveerd in het laatste decennium. Ook het feit dat sporten als hockey en turnen populairder worden wordt als oorzaak gezien.