Interview | Lucinda Brand begint Tour de Femmes met thuiswedstrijd: 'Tijdens neutralisatie rit 2 rijden we praktisch langs mijn huis'

Lucinda Brand rijdt volgende week maandag een thuiswedstrijd in de Tour de Femmes. 

Brand

De selectie is officieel nog niet bekend, maar normaal is Lucinda Brand van de partij als de Tour de Femmes komende maandag van start gaat in Rotterdam. Het zal haar tweede deelname zijn.

In 2022, de eerste editie in de moderne vorm, was ze er niet bij. "Dat deerde me niet, hoor. Er is meer media-aandacht voor, maar eenmaal op de fiets is het een normale koers voor me. Het is goed voor de sport, zodat het verder kan groeien, maar het is niet dat ik de koers meteen veel leuker vind dan pakweg de Vuelta a España vanwege de hype eromheen."

"De grote koersen mogen ook niet ten koste gaan van kleinere koersen die de rensters belangrijk vinden. Er wordt gesproken over een Milaan-Sanremo voor vrouwen, maar dat mag wat mij betreft niet in de weg zitten van de Trofeo Alfredo Binda."

Voor Brand wordt de Tour de France Femmes specialer dan ooit. De Grand Départ is in haar voormalige-woonplaats Rotterdam, terwijl er ook een etappe start in haar geboorteplek Dordrecht. "Ik ben betrokken als ambassadrice van de Tour de France Dordrecht. Heel tof. Ik wist al een aantal jaren dat een groep mensen de Tour naar Rotterdam wilde halen. Gaaf dat meer steden dan Rotterdam ervan mogen genieten."

Delfshaven

"Ik werk samen met de gemeente om zoveel mogelijk mensen uit Dordrecht enthousiast te maken om de Tour te bezoeken en om zoveel mogelijk niet-Dordtenaren te laten zien hoe mooi de stad is. Er komt meer bij kijken dan alleen berichten zetten op sociale media, want ik ben ook betrokken bij een project om scholen mee te laten doen aan uitdagingen op de fiets. We willen de sport in het algemeen promoten. Ze helpen te activeren om de fiets te nemen."

Brand heeft al een blik geworpen op de profieltjes van de etappes in Nederland. Ze kent de wegen in Zuid-Holland op haar duimpje. "Er zijn maar weinig stukken waar ik eerst zou moeten langsrijden om mijn geheugen op te frissen. Al vanaf het kaartje weet ik hoe de wegen in elkaar steken."

"Ik ben inmiddels verhuisd, maar de eerste etappe vertrekt vanuit Delfshaven. Dat is hemelsbreed honderd meter van mijn oude woning. Op de dag dat de etappe van Dordrecht naar Rotterdam trekt, rijden we tijdens de neutralisatie praktisch langs mijn huidige huis. En in de finale van die etappe passeren we mijn eerdere woning in Rotterdam. Ja, je kunt wel zeggen dat het een thuiswedstrijd voor me gaat zijn."