Sifan Hassan wielerfan? 'Parkoers marathon in Parijs is net Tour de France'

Sifan Hassan lijkt wel wat met wielrennen te hebben. Ze trainde Tom Dumoulin al en gisteren begon ze over de Tour de France na haar bronzen medaille. 

tom dumoulin en siffan hassan

De Tour de France voor de mannen is alweer een tijdje afgelopen en de Tour de France Femmes staat op punt van beginnne (maandag is het zover). Daartussenin wordt in Parijs ook wel een leuk evenementje georganiseerd: de Olympische Spelen. Daarop behaalde Siffan Hassan al twee medailles, maar haar grote doel staat op de slotdag op het programma.

Hassan en Dumoulin trainen samen

De loopster pakte twee keer brons, eerder deze week op de 5.000 meter en gisteravond op de 10.000 meter. Maar haar grote droom is de marathon - en ook het behalen van medailles op de drie langste loopafstand op de Spelen. Na haar bronzen medaille blikte Hassan alvast vooruit op die loodzware 42 kilometer en 195 meter die niet op de atletiekbaan wordt afgewerkt, maar van Parijs naar Versailles en weer terug.

Daarbij leek Hassan even terug te denken aan de looptraining die ze Tom Dumoulin gaf eind vorig jaar. De Limburger zit na z'n wielercarrière zeker niet stil en richt zich - niet heel prestatief, maar wel een beetje - op het hardlopen. Hij liep al een halve marathon in 1 uur en 10 minuten. Daarna kreeg hij in een filmpje voor de NOS nog wat tips van Hassan. "Leren van de beste", schreef Dumoulin daarover op Instagram.

Tour de France

Maar ook Hassan lijkt wat opgestoken te hebben van Dumoulin, of op z'n minst geïnteresseerd te zijn in de wielersport. Nadat ze had gesproken over die bijna onmogelijke opgave om de vijf en de tien kilometer op de baan te combineren, blikte ze concreet vooruit op de marathon.

Die vergeleek ze namelijk met een wielerwedstrijd die wij wel kennen. "Het is net de Tour de France. Het is zo'n moeilijk parkoers", zei ze, waarbij ze met haar hand het op-en-af-gebaar maakte.

Het parkoers in Parijs kent namelijk voor marathonbegrippen veel hoogteverschil. Het is niet zo dat er een Tourmalet of Galibier opduikt, maar marathonlopers zijn hoogteverschil eigenlijk nauwelijks gewend in wedstrijden; de organisatoren van marathons hebben een obsessie met tijd en willen daarom een zo snel mogelijk parkoers neerleggen. De olympische marathon is wél echt een wedstrijd in plaats van een tijdfetisjisme en daarom kunnen er dus ook heuveltjes inliggen.

Morgen gaan we zien of er in Hassan een klimmer schuilt. En misschien doet ze dan volgend jaar wel mee aan de echte Tour de France. Geen enkele uitdaging is Hassan immers te gek...

Olympische Spelen
  • Screenshot NOS