🎥 'Mooiste dag van mijn leven': Charlotte Kool sprint in Den Haag naar eerste gele trui in de Tour

Niet Lorena Wiebes, maar Charlotte Kool heeft de openingsetappe in de Tour de France Femmes op haar naam geschreven. 

Kool

De Grand Départ van de Tour de France Femmes vindt dit jaar plaats in Rotterdam. De openingsetappe telde 123 biljartvlakke kilometers en eindigde op een massasprint in Den Haag.

Topfavoriete Lorena Wiebes kampte met een schakelprobleem en kon daarom niet meesprinten. Charlotte Kool, die dit seizoen al heel vaak tweede finishte, greep haar kans en trok aan het langste eind.

De 25-jarige Nederlandse van Team dsm-firmenich PostNL klopte de Finse Anniina Ahtosalo (Uno-X Mobility) en de Italiaanse Elisa Balsamo (Lidl-Trek) en veroverde de eerste gele trui. Met Lotta Henttala (EF-Oatly-Cannondale) eindigt nog een Finse in de top vier. Marianne Vos bolde als vijfde over de streep. Beelden en uitslag:

Reactie Kool

"Het is ongelooflijk, dit is een droom die uitkomt”, glunderde Kool in het flashinterview. “Het was voorlopig geen makkelijk seizoen. Ik wil zo veel mensen bedanken. Mijn trainer, alle mensen rond mij. Zij zijn altijd blijven geloven in mij."

"Het was een heel hectische finale, maar dat vind ik leuk. Ik vertrok van heel ver. Het deed zo veel pijn, maar het was genoeg op het einde. Ik ben een beetje sprakeloos. Dit is de beste dag van mijn leven. Dit is erg speciaal.”

Morgen weer sprinten

De etappe van morgen is opnieuw biljartvlak en slechts 67 kilometer lang. Kool zal haar gele trui wellicht behouden, want Lorena Wiebes verloor vandaag 10 seconden in het algemene klassement.

Nieuws
  • Cor Vos