Terwijl zijn ploeg won, verloor Uijtdebroeks 8 minuten: 'Alsof ik met gezwollen benen rijdt waar geen kracht uitkomt'

Schaduwkopman Cian Uijtdebroeks moest lossen op de enige beklimming in etappe zeven en verloor heel veel tijd in het algemeen klassement. 

Uijtdebroeks Vuelta 2024

Team Visma | Lease a Bike voerde een huzarenstukje op in de zevende rit van de Vuelta. Het won de etappe met Wout van Aert dankzij superknecht Sepp Kuss. Toch was het niet alleen maar feest bij de ploeg. Schaduwkopman Cian Uijtdebroeks eindigde namelijk als 89e, op meer dan acht minuten van Van Aert.

'Alles blokkeert gewoon'

Een dag eerder kon Uijtdebroeks nog wel mee met de groep der favorieten. Dat nadat de 21-jarige Belg ook in rit vier (gewonnen door Primoz Roglic) ruim anderhalve minuut aan de broek. Met nieuwe tijdsverlies is zijn eigen klassement nu definitief om zeep.

"Ik had een beetje het gevoel wat ik ook in de afgelopen wedstrijden had", begon Uijtdebroeks zijn verklaring bij Het Laatste Nieuws. "Ik rijd zo hard als ik kan, maar ik krijg een verdoofd gevoel in mijn benen en alles blokkeert gewoon."

"Het is iets dat ik in vorige jaren nog nooit heb gehad", gaat de winnaar van de Tour de l'Avenir van 2022 verder. "Ook als ik ze aanraak voelt het verdoofd. Ik kan gewoon niks meer doen."

Zo gebeurde het dat Uijtdebroeks op de Alto del 14% moest lossen en uiteindelijk 8'11" verloor. En dat is ver beneden zijn niveau, zo zegt hij zelf. "Op zo'n klim moet ik natuurlijk gewoon van voren zitten", vond de nummer acht van de vorige Ronde van Spanje.

Vermoeidheid

De talentvolle ronderenner zoekt naar de oorzaak van het euvel. "We hebben al vaak gezegd: het is vermoeidheid of het is dit, of het is dat", klinkt het. "Maar het kan niet dat dat altijd terugkomt. Het kan niet altijd vermoeidheid zijn."

Uijtdebroeks is duidelijk gefrustreerd over zijn huidige vorm. "Als zoiets één keer gebeurt is het nog niet erg", zegt hij. "Maar als het constant gebeurt dan is dat natuurlijk niet leuk. Ik heb het nog nooit gehad. Het is alsof ik met gezwollen benen rijdt waar geen kracht uit komt.

Andere boeg

Moet Uijtdebroeks het nu over een andere boeg gooien in de Vuelta, net als bijvoorbeeld Remco Evenepoel vorig jaar? "Ja absoluut", vindt hij zelf. "Maar ik ga ook de jongens die er goed voor staan bij ons in de ploeg zo ver mogelijk gaan helpen."

De Vuelta is dus nog lang niet voorbij voor de jonge Belg, maar hij kijkt al wel vooruit. "Ik denk dat alles goed nagekeken moet worden voor wat een eventuele oorzaak hiervan kan zijn. Het kan niet zo zijn dat het vermoeidheid is", besluit Uijtdebroeks.