Visma-groeibriljant Jørgen Nordhagen maakt indruk in eerste profkoers: 'Ik ga de trui op een mooie plek aan de muur hangen'

Jørgen Nordhagen reed met de Ronde van Duitsland zijn eerste koers ooit bij de profs en deed dat voortreffelijk. 

Nordhagen Visma Deutschland Tour

Het was zijn allereerste profkoers, maar Jørgen Nordhagen nam direct een prijs mee naar huis. De 19-jarige Noor uit de opleidingsploeg van Team Visma | Lease a Bike werd zondag gehuldigd als bergkoning in de Deutschland Tour.

'Echt niet verwacht'

Noorwegen stuurde dit jaar geen selectie naar de Tour de l'Avenir, dus kon Jørgen Nordhagen zijn klasse daar niet tonen. Het zorgde er wel voor dat hij zijn eerste wedstrijd bij de profs mocht rijden: de Deutschland Tour.

In Duitsland liet Nordhagen zien wat hij in zijn mars heeft. De jongeling schreef namelijk het bergklassement op zijn naam en werd zevende in de eindrangschikking. "Zo'n week als dit had ik echt niet verwacht", reageert hij achteraf op de website van de ploeg.

"We wilden als team voor de bergtrui gaan en dat ik hem uiteindelijk heb gewonnen, is super mooi", aldus de Noor, die bij de beloften dit jaar al won op La Planche des Belles Filles en al eens een heel peloton op bijna drie minuten zette. "Ik kijk terug op een geweldige week en ik ga de trui op een mooie plek aan de muur hangen."

'Drie beste klimmers'

Alsof het winnen van de bergtrui nog niet genoeg was, deed Nordhagen in de slotrit ook nog een gooi naar de ritzege. Hij had immers op de voorlaatste dag al genoeg bergpunten verzameld voor de eindzege in dat klassement, dus kon hij vrijuit koersen.

Ploegleider Robert Wagner was in zijn nopjes met de manier waarop het groeibriljant de Ronde van Duitsland zich liet zien. "In de finale reed hij met de allerbeste renners mee en ging hij er zelfs nog vandoor", schrijft de oud-renner op de teamsite.

"Ik hoopte op een moment van aarzeling, maar dat gebeurde niet. Toch steeg hij door die actie naar plek zeven in het klassement", stelt Wagner, die Nordhagen achtste zag worden in de etappe.

"Uiteindelijk bleek Jørgen onze sterkste renner en liet hij zien bij de beste drie klimmers van de wedstrijd te horen. Dat hij zijn eerste koers op dit niveau zo afsluit, is ongelofelijk."

Lidl-Trek houdt huis

Nordhagen klom in de slotrit van de Deutschland Tour van plek vijftien naar plek acht. Hij eindigde de vijfdaagse op veertig tellen achterstand van de eindwinnaar: Mads Pedersen.

Diezelfde Pedersen won ook de slotrit, waarmee hij het feest voor Lidl-Trek compleet maken. De ploeg hield flink huis in de rittenkoers die dezelfde supermarkt als hoofdsponsor heeft. Pedersen won samen met ploeggenoot Jonathan Milan namelijk alle vijf de etappes.