Astana en Lutsenko woedend nadat hij uit Ronde van Hainan is gezet: 'Kostte me 24 uur om hier te komen en nu ben ik na drie etappes klaar!'

Alexey Lutsenko reisde naa China voor tweeënhalve dag koers. Hij werd door de jury uit de koers gegooid na een incident. 

alexey lutsenko

Alexey Lutsenko reed na een teleurstellende Tour de France, waarin hij in de zeventiende etappe naar Superdévoluy moest opgeven vanwege ziekte, alleen nog de olympische wegrit - daarin werd hij 52ste. Deze week hervatte de Kazach van Astana zijn seizoen in de Chinese Ronde van Hainan. In de derde etappe werd hij gediskwalificeerd en uit koers gezet.

Lutsenko wijkt van lijn af, Vino vindt reactie overdreven

Astana stuurde een van z'n sterkste renners naar de niet zo aansprekende koers om puntjes te sprokkelen. De Kazachse ploeg is in de onderste regionen van het WorldTour-klassement beland en moet dus vrezen voor z'n plek in de hoogste divisie van het wielrennen. Lutsenko leek de aangewezen persoon om voor punten te zorgen in de verder niet supersterk bezette Chinese rittenkoers, maar dat liep heel anders. In de eerste twee etappes wist hij niet in de punten te rijden en in de derde rit werd hij zelfs helemaal niet in de uitslag opgenomen. Hij kreeg een dsq achter z'n naam en mag in de vierde rit ook niet meer starten.

In de eerste rit waarin het wat bergop ging - meer op het lijf van Lutsenko geschreven dus - mengde de Kazach zich in een tussensprint. Daarin is Lutsenko volgens de jury van z'n lijn afgeweken en heeft hij daarmee een andere renner in gevaar gebracht. Er zijn geen beelden van wat daarin precies gebeurde, maar voor de jury was het na afloop reden om het niet alleen uit de daguitslag te schrappen, maar ook uit de koers te zetten. Een zeer zware sanctie.

Ploegbaas Vinokoerov is het er in een statement van de ploeg dan ook totaal niet mee eens. "Dit komt voor ons als een enorme verrassing. Er was inderdaad een incident, waarbij Alexey in aanraking kwam met een andere renner, met een valpartij als gevolg. Maar dat gebeurt, dat is heel gebruikelijk in de wielersport. De ene renner kijkt de ene kant op en de andere de andere kant en de wielen raken elkaar. Het was een incident en de jury had een straf kunnen uitdelen, maar hem uit de wedstrijd halen? Daar zijn we het totaal niet mee eens."

Ploegleider en Lutsenko zelf reageren ook verbolgen

Ook de ploegleider in koers reageerde verbolgen op de uitsluiting. "Tijdens een wielerwedstrijd zijn er honderden renners die van richting veranderen, omdat ze naar links of naar rechts kijken. Ze hadden een boete of gele kaart kunnen geven, maar het was duidelijk te zien dat Alexey die andere coureur niet heeft gezien. Moeten we dan het hele peloton steeds diskwalificeren? We kregen niet eens de kans om met de jury te praten, ze belden me alleen om me op de hoogte te stellen."

Tenslotte was ook Lutsenko zelf niet te spreken over de diskwalificatie. "Ik vind het een rare beslissing. Een boete of declassering had ik begrepen, maar om uit koers gezet te worden voor dit... dat is niet leuk. Het kostte me 24 uur om hier te komen en nu ben ik na drie etappes klaar. Overdreven? Ja, absoluut. Ik hoop dat de renner die viel oké is, maar de beslissing blijft voor mij zwaar overtrokken."

Lustenko vertrekt, Astana krijgt Nederlands karakter

Lutsenko is bezig aan z'n laatste maanden in Kazachstaanse dienst. Na twaalf jaar bij Astana verkast hij in januari naar Israel-Premier Tech. Astana krijgt in 2025 nog meer dan nu het geval is - met Cees Bol een Ide Schelling in het team - een Nederlands karakter. Wout Poels komt de gelederen versterken en de ploeg trok ook het Nederlandse talent uit de school van Visma | Lease a Bike Darren van Bekkum aan.

Nieuws
  • Cor Vos