Sepp Kuss over Primoz Roglic: 'De manier waarop hij iedereen uit het wiel reed was erg indrukwekkend'

Sepp Kuss zag met eigen ogen hoe een 'supersterke' Primoz Roglic iedereen de baas was op de Puerto de Ancares. 

Sepp Kuss Vuelta 2024

Op de steile stroken van de Puerto de Ancares ontbond Primoz Roglic zijn duivels. Nadat klassementsleider Ben O'Connor moest lossen, ging de Sloveen op de pedalen staan. Enkel Enric Mas en Sepp Kuss konden mee. De Amerikaan moest even later echter ook lossen en bleek achteraf diep onder de indruk van zijn ploeggenoot.

'Uiteindelijk explodeerde ik'

De titelverdediger hield vooraf al rekening met een versnelling van Roglic. "Ik wist dat Primoz heel hard zou gaan", zei Kuss achteraf tegen Eurosport. "Omdat er een beetje tegenwind stond dacht ik: ik probeer er zo lang mogelijk aan te hangen. Maar uiteindelijk explodeerde ik."

Vorig jaar won Kuss de Vuelta nog, maar nu moet hij zijn meerdere erkennen in de concurrentie. De Amerikaan van Team Visma | Lease a Bike stond voorafgaand aan rit dertien op de vijftiende plek, op 8'16" van O'Connor en op precies 5 minuten van Roglic.

"Ik had niets te verliezen", verdedigde hij zijn poging om zijn oud-ploeggenoot zo lang mogelijk te volgen. "Voor het vertrouwen was het goed om dat te doen en om af te zien tot aan de finish."

Onder de indruk

Na zijn demarrage bleef Roglic een hoog tempo ontwikkelen op de slotklim. Dat was er dus teveel aan voor Kuss. Even later ook voor Enric Mas, die net als de Amerikaan zijn motor opblies. Roglic deed dat ondanks dat er tegenwind stond op de Ancares. "De manier waarop hij iedereen uit het wiel reed was erg indrukwekkend", zei Kuss.

"Anderzijds, zulke beklimmingen liggen hem natuurlijk ook erg goed", besefte de 29-jarige klimmer uit Durango. "Maar hij is supersterk. Hij reed Mas zo uit het wiel en bleef in hetzelfde tempo doorgaan. Dat is bijzonder sterk."

Doordat Kuss te lang in het rood ging in het wiel van Roglic, moest hij flink wat andere klassementsrenners voor laten gaan. De Vuelta-winnaar van vorig jaar eindigde de dertiende etappe uiteindelijk als 25e.

Hij finishte op ruim twaalf minuten van ritwinnaar Michael Woods en op ruim een minuut van Roglic. In het algemeen klassement staat Kuss nu 15e op 7'28" van Ben O'Connor, die nog altijd aan de leiding gaat.