Vuelta | Roglic komt dichterbij! Dit zijn de verschillen in het algemeen klassement na etappe dertien

Primoz Roglic heeft op de Puerto de Ancares opnieuw een flinke hap weggenomen uit de voorsprong van Ben O'Connor in het algemeen klassement van de Vuelta. 

Roglic Vuelta 2024

Terwijl Michael Woods de etappe won, woedde ver daarachter een strijd om de rode trui. Primoz Roglic toonde zich de sterkste klassementsrenner op de Puerto de Ancares en zette de rest op achterstand.

Tijdsverlies O'Connor

Roglic kwam als 16e over de streep, op 10'54" van ritwinnaar Woods. De Sloveen was daarmee 35 tellen sneller dan Mikel Landa, die als tweede klassementsrenner finishte. Drie seconden na de Spanjaard was Mattias Skjelmose de volgende die de top bereikte.

Carlos Rodríguez en David Gaudu volgden op 44 seconden van Roglic, terwijl Richard Carapaz en Enric Mas dan weer 58 tellen toegaven. Ben O'Connor leek de grootste verliezer van de dag. Hij kwam op plek 33 over de streep, met een achterstand van 1 minuut en 54 seconden op de Sloveen.

Voorafgaand aan de etappe had O'Connor een voorsprong van 3'16" op Roglic, maar daar is nu dus nog maar weinig van over. Mas stond op zijn beurt heel dicht bij de Sloveen, maar hij kijkt nu tegen een grotere achterstand aan. Mikel Landa is nu de naaste belager van de kopman van Red Bull-BORA-hansgrohe.

Top 10 na 13 etappes

  1. Ben O'Connor (AUS/DAT)
  2. Primoz Roglic (SLO/RBH) +1'21
  3. Enric Mas (ESP/MOV) +3'01
  4. Richard Carapaz (ECU/EFE) +3'13
  5. Mikel Landa (ESP/SDQ) +3'20
  6. Carlos Rodríguez (ESP/INS) +4'12
  7. Florian Lipowitz (GER/RBH) +4'29
  8. Felix Gall (AUT/DAT) +4'42
  9. David Gaudu (FRA/GFD) +4'44
  10. Adam Yates (GBR/UAE) +5'17

Klik hier om op ProCyclingStats het volledige klassement te bekijken.

Adam Yates verloor vandaag ook veel tijd en lijkt dus uitgesloten als kanshebber voor de eindzege. Hij kwam vlak voor Ben O'Connor over de streep. Skjelmose deed het zoals gezegd een stuk beter en staat op het punt om de top tien binnen te stormen. Hij staat nu elfde, op 7 tellen van Yates.

Morgen gaat de Vuelta verder met een dag voor de vluchters, waarbij er geen verschillen bij de klassementsrenners zullen ontstaan. Zondag daarentegen is dan wel weer een dag voor vuurwerk bij de klassementsrenners. Dan staat een finish op de lastige en lange Cuitu Negru op het programma.