Hard gelag voor Astana Qazaqstan Team: talent uit opleidingsploeg bekent EPO-gebruik

Astana Qazaqstan Team heeft een bittere pil te verwerken gekregen. Een talent uit de opleidingsploeg bekende het gebruik van EPO. 

Astana

Ilkhan Dostiyev werd door Astana Qazaqstan Team afgelopen winter overgenomen van Vino SKO Team. In zijn eerste jaar voor de Kazachse opleidingsploeg reed hij knappe resultaten bijeen. Zo werd hij in de Giro Ciclistico della Valle d'Aosta-Mont Blanc tweede achter toptalent Jarno Widar.

Eerder in het jaar had hij al opzien gebaard door tweede te worden in de Ronde van Rwanda achter een ander toptalent: Joseph Blackmore. De weg naar de WorldTour leek open te liggen voor Dostiyev, maar eind juli testte hij positief tijdens een out of competition controle.

De renner heeft inmiddels bekend dat hij EPO heeft gebruikt. "Het nieuws kwam als een schok en teleurstelling voor ons", aldus Alexandr Shushemoin, manager van de opleidingsploeg, op de ploegsite. "We vertrouwden Ilkhan als een van onze kopmannen en hadden grote verwachtingen van hem, verwachtingen die nu volledig kapot zijn geslagen."

Ploeg

Hij wil benadrukken dat Astana Qazaqstan Team hier als ploeg niets mee van doen heeft. "Ik kan met absolute zekerheid stellen dat Astana Qazaqstan Development geen connectie heeft met dit incident. Ons team heeft een ‘zero-tolerance’-beleid."

"We werken constant met onze renners samen en doen ons best om hen niet alleen te doen begrijpen wat de gevolgen zijn van dopinggebruik, maar ook de absurditeit van pogingen om de dopingregels te schenden."

De renner is geschorst en zijn contract is per direct beëindigd. "We werken nu volledig en open samen met alle organisaties die betrokken zijn om de details boven water te halen van wat er is gebeurd."

Nieuws
  • Cor Vos